Međunarodni simpozijum o šljivi

ZLATIBOR – U hotelu “Palisad” na Zlatiboru danas počinje XXII međunarodni naučni simpozijum posvećen šljivi u organizaciji  Instituta za voćarstvo u Čačku na kome će učestvovati vodeći svetski stručnjaci o ovom voću. Zbog pandemije koronavirusa pojedini učesnici izlagaće pomoću video linka.

Na trodnevnom skupu biće izložene sve relevantne teme za šljivu, kao što su genetika i oplemenjivanje šljive, testiranju genetskih resursa i sorti, podloge, fiziologija u upravljanje voćnjacima, bolesti i štetočine šljive, kvalitet plodova, sazrevanje šljive i posle berbe, sušenje i prerada voća, marketing i ekonomija šljive.

Simpozijum traje od 14. do 17. septembra, uz učešće blizu dve stotina učesnika iz zemlje i inostranstva. Institutu za voćarstvo do sada je u svetu priznato 18 sorti šljiva.

Dugoročni ciljevi oplemenjivanja domaće šljive (P. domestica L.) su stvaranje novih sorti prilagođenih agroekološkim uslovima umereno-kontinentalne klime.

Izvor: Infoera

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.