Međunarodni filmski festival u čast Stojana Stiva Tešića (VIDEO)

 

UŽICE-Prvi Međunarodni  filmski festival dugometražnog igranog filma Stojan Stiv Tešić – evropske produkcije za originalni filmski scenario  održaće se od 11. do 15. decembra  u Užicu. Osnivač festivala su grad Užice i  preduzeće za proizvodnju filmova „Maja film“ .

Gradonačelnik Tihomir  Petković izjavio je da je ovaj festival još jedan korak Užičana da se oduže Stojanu Stivu Tešiću, jedinom srpskom Oskarovcu. Petković podseća da je Tešić sa četrnaest godina otišao u Ameriku, završio prestižni koledž i napisao drame koje su se sa uspehom igrale u teatrima širom Amerike.

„Tešić nikada nije zaboravio svoj rodni grad. Kad god su mu prilike dozvoljavale, on je dolazio u Užice, obilazio prijatelje i rođake, voleo da se prošeta Plažom. Festival nije samo znak sećanja na Tešića, već se nadamo da će prerasti u još jedan međunarodni kulturni događaj koji će značiti i za afirmaciju Užica“,rekao je Petković.

Direktor festivala  Mihailo Todorović najavljuje  da će ove godine biti na programu 25 filmova iz isto toliko evropskih zemalja, da će projekcije biti u Narodnom pozorištu i u užičkom bioskopu, te da će ove godine biti dodeljene dve nagrade, za najbolji film festivala i za životno delo koja će biti uručena reditelju Puriši Đorđeviću.

Inače, pored suosnivača grada Užica i Maja filma, održavanje festivala finansijski je pomoglo i  Ministarstvo kulture i informisanja.

You may also like...