Matejevo penjanje u visine (VIDEO)

UŽICE – Matej Knežević, član Sportsko penjačkog kluba Stari grad iz Užica, nakon prošlogodišnjeg uspeha ponovo je oborio državni rekord na penjalištu Grdoba kod Valjeva. Tako je, sa nepunih šesnaest godina, postao najmlađi penjač u muškoj kategoriji u Srbiji koji je ostavario ovaj rezultat.

Iako su sva penjačka takmičenja odložena zbog epidemije, treninzi i jurenje rekorda su nastavljeni, pa je tako šesnaestogodišnji Matej, nakon prošlogodišnjeg rekorda na teškom smeru Kapetan Kuka i ocene 10-, ove godine popeo smer Aurora borealis koji je ocenjen desetkom.

„To je disciplina je penjanje na steni, vođenje, kompleti se nose sa sobom, kopča se na stenu i sam sebe osiguravaš. Vrlo, vrlo teška disciplina i smer je težak kako u Srbiji, tako i u svetu“, priča Matej.

Matej je počeo da trenira sa sedam godina  i do danas je inkasirao više od 100 medalja, a dugogodišnji je prvak Srbije u svojoj kategoriji na veštačkoj i prirodnoj steni. Do ovih uspeha se stiže, kaže, prvo ljubavlju ka adrenalinskim sportovima i treniranjem bar četiri dana nedeljno po tri sata. Tvrdi da je penjanje težak, ali ne i opasan sport.

„Ljudi obično misle da je to mnogo opasan sport, a opasniji je fudbal, jer padneš i polomiš nogu, a ovde je sve na visokom nivou opreznosti“, navodi Matej.

Matej je član užičkog Sportsko penjačkog kluba Stari grad, koji zvanično postoji šest  godina i koji ima od 15 do 20 aktivnih maladih penjača i svi nižu uspehe. Vodjeni su Matejevim uspesima.

„Teniram četiri godine i imam pet medalja. Planiram da budem kao Matej“, kaže trinaestogodišnja Tatjana Marković.

Mladi Užičani treniraju na stenama na Starom gradu sa oko 40 smerova, na penjalištu na Velikoj brani sa oko 20 smerova i u Potpečkoj pećini, a u pripremi je veštačka stena od 150 metara kvadratnih u prostoru bivše kasarne.

„Mi smo jedini u Srbiji koji imamo urbano penjalište, praktično smo u centru grada i ceo kanjon Đetinje je vrhunski prirodni ambijent. Nadam se da ćemo iduće godine biti možda i domaćini nekog državnog prvenstva“, priča predsednik kluba Radoslav Knežević.

Iz ovog kluba su u pripremi jos težeg smera nego sto je Matej popeo, pa se i pre organizacije državnog prvenstava i takmičenja nadaju da ce do kraja godine biti još rekorda. 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.