„Lorencačo“ najbolja predstava 24.Jugoslovenskog pozorišnog festivala (VIDEO)

UŽICE-Stručni žiri 24.Jugoslovenskog pozorišnog festivala proglasio je „Lorencačo“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta  u režiji Borisa Liješevića za najbolju predstavu ovogodišnjeg festivala.

Ardalion za najbolju režiju pripao je Paoulu Mađeliju  za predstavu „Kavkaski krug kredom“ koprodukcija NP Sarajevo i Scena MEŠ.

 Maja Izetbegović, za ulogu Gruše u predstavi „Kavkaski krug kredom“  dobila je Ardalion za najbolju žensku ulogu,dok je Ardalion za najbolju mušku ulogu pripao Milanu Mariću za uloge u predstavi „Lorencačo“.

Nagradu Ardalion za najbolju scenografiju dobila je  Adisa Vatreš Selimović u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ Kamernog  teatra 55 Sarajevo.

 Lejla Hodžić  za „Kavkaski krug kredom“ dobila je Ardalion za najbolju kostimografiju,a Ardalion za najbolju sporednu ulogu pripao je Emiru Hadžihafizbegoviću za ulogu Mahmuta Zolja u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“.

Miodrag Dragićević za uloge u predstavi „Lorencačo“ dobio je Ardalion za najboljeg mladog glumca i Nagradu politike „Avdo Mujčinović“.

Žiri je dodelio i Specijalnu nagradu predstavi „Tartif“,autorskom projektu Igora Vuka Torbice,koprodukcija Srpsko narodno pozorište Novi Sad i narodno pozorište Sombor,za inovativnu nadogradnju dramske klasike.

Žiri 24.Jugoslovenskog pozorišnog festivala zasedao je u sastavu Lenka udovički,rediteljka i predsednica žirija,Dragana Varagić,glumica,Slobodan Obradović,dramaturg,Janko Ljumović,producent i Igor Vasiljev,scenograf.

„Mislim da je ovaj festival još jedanput potvrdio svoju relevantnost.Moram da kažem i da je sam slogan festivala „Ko je junak našeg doba“ tako tačno pogođen i problematizuje vreme i otvara pitanje različitih dimenzija stvarnosti u kojima živimo.Sam izbor predstava bio je u tom duhu.Bilo je teško doneti odluku.Falilo nam je još nagrada koje su mogle biti dodeljene,što najbolje govori o kvalitetu ovogodišnjeg festivala“,rekla je Lenka Udovički posle saopštavanja odluke žirija.

Jugoslovenski pozorišni festival završiće se večeras dodelom nagrada i predstavom u čast nagrađenih „Kako život“ Narodnog pozorišta iz Užica.

You may also like...