JPF:Blue moon (VIDEO)

UŽICE-Satirično kazalište Kerempuh iz Zagreba izvelo je poslednje festivalske večeri predstavu „Blue moon“ po romanu Damira Karakaša.Publika Jugoslovenskog pozorišnog festivala je predstavu ocenila sa 4,32.

Boris Liješević je istakao da predstava predstavlja dramu mladoga čoveka, punoga života, koji se pokušava izboriti za sebe , u vremenima koja mu nisu naklonjena. Liješević je naveo i da je njegova potreba da piše o ratu 90-ih trauma koja nas je obeležila i koja će trajati ceo život.

„Čarli nastoji izgraditi svoj svet, traži svoj put i svoju frizuru. Međutim, radnja teče krajem osamdesetih godina prošloga veka i početkom devedesetih, kad dolazi vreme koje nikome bezazlenom neće biti naklonjeno, kad dolaze novi oblici identifikacije, vreme uniformi, razgraničavanja i nacionalnog određivanja”,rekao je Liješević.

U Karakaševom delom autobiografskom romanu iz 2014. godine glavni lik autorov je alter ego, fanatični rockabili iz ličke provincije i propali zagrebački student Čarli koji stanuje u studentskom domu preživljava radeći povremene studentske poslove, budući da mu otac već odavno ne šalje novac, a vreme provodi u besciljnom tumaranju gradom. Jedini mu je prijatelj Džimi, s kojim deli dobro i zlo i izlazi u klub Kulušić, gde je petak rezerviran za rockabili veče.

Taj autentični podatak iz biografije Zagreba Karakaš meša sa  biografijom svog glavnog protagoniste, opterećenom traumatičnim porodičnim nasleđem obelženim odnosom s nasilnim ocem, nemilosrdnom zaostalom sredinom iz koje je potekao, ali i seoskom ustaškom prošlošću.

You may also like...