Lazović: Nušićijada nikome ne sme biti poligon za ličnu, političku ili neku drugu promociju

IVANJICA – Festival „Nušićijada“, zaštitni znak Ivanjice i prepoznatljiv brend kulturno-turističke ponude Srbije, juče je postao prljavi poligon onih kojima je lična korist, samopromovisanje i pokušaj politizacije festivala osnovni cilj a ne njegovo unapređenje i kontinuitet održavanja, navodi se u saopštenju predsednika opštine Ivanjica Zorana Lazovića.

Povodom saopštenja koje je izdalo UG KudeS, Lazović navodi da bi se trebalo zapitati ko trenutno čini ovo udruženje, a samim tim i stoji iza javno obelodanjenih neistina. 

„U Organizacionom odboru Nušićijade 2018, nalazi se pet osoba koje su prethodnih godina obavljale vrlo ozbiljne zadatke vezane za organizaciju festivala i nastaviće to da čine ubuduće. Većina ih je zbog novonastale situacije i načina funkcionisanja UG „KudeS“ napustila udruženje, baš kao što su pre par godina to učinili i njegovi osnivači. Preuzimanjem čelnih pozicija u UG „KudeS“, interesna grupa ljudi pothranjena smernicama potpisanim 2010. godine između Opštine Ivanjica, Doma kulture, TO Ivanjica i drugih učesnika u organizaciji festivala, zloupotrebila je institucijalne partnere preskakanja istih u samom sistemu organizacije Nušićijade. Što je najbitnije bez konsultacija sa ostalim članovima udruženja i generalnim finasijerom festivala, Opštinom Ivanjica, trošili su budžetski novac, tačnije novac svih građana Ivanjice. Tačno je da je problem nastao kada je opština Ivanjica želela da izvrši kontrolu utrošenih sredstava. Naime izveštaj koji je UG „KudeES” u obavezi da podnese lokalnom parlamentu, tačnije njegovim većnicima i odbornicima na raspravu, nije predat za 2017. godinu, kao što nije urađena dopuna izveštaja za 2016. godinu, zatraženog zbog mnogobrojnih nejasnoća utvrđenih razmatranjem njegovim razmatranjem“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, istina je da su problemi nastali kada je Opština Ivanjica počela da radi reviziju ugovora, plaćanja i tokova novca opredeljenog za organizaciju festivala.

„Nedopustivo da se nekom dozvoli trošenje sredstava opštinskog budžeta po sistemu „kako hoće i kome hoće”, pa ako je to kontrola nad Nušićijadom, onda smo je kao odgovorna vlast, preuzeli. Smatramo da je naša obaveza da brinemo o novcu građana Ivanjice, ali i o raspodeli sredstava koje je za festival kroz konkursno finansiranje obezbeđen iz resornih ministarstava, Evropskih institucija i donatora“, stoji u Lazovićevom saopštenju.

On tvrdi da kada je reč o samoj obnovi festivala Nušićijada, na koju se pozivaju trenutni članovi UG „KudeS“, činjenica je da inicijative ne bi bilo bez osnivača udruženja koji su u međuvremenu isto napustili, a do realizacije ne bi došlo bez potpisa građana Ivanjice, njih ok 4.000  zdušno je podržalo obnovu festivala prevashodno želeći da obogati kulturno-turističku ponudu varošice i vrati Nušićijadu tamo gde je ona oduvek pripadala.
U saopštenju se navodi da je od prvog dana Opština Ivanjica bila je glavni finansijer festivala, uz kompletnu logističku podršku javnih preduzeća i institucija, pa se naglašava da festival ne pripada ni UG„KudeS”, ni Opštini Ivanjica, već svim građanima ove varoši, zahvaljujući kojima je i obnovljen.

„Koliko je sadašnjem rukovodstvu „KudeS”-a bitan sam festival govori činjenica da su u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine zaštitili slogan „VIĐEN SI ZA IVANJICU“, kako bi svaka upotreba ovog slogana, naravno, bila naplaćena od strane udruženja“, piše u saopštenju.

Tako da, dodaje se, što se tiče „progona i izbacivanja“ UG„KudeS” iz organizacije festivala, svima koji žive u Ivanjici pa i šire, jasno je da jedini problem potpisnicima saopštenja predstavlja činjenica da Opština Ivanjica želi odgovorno i zakonski da ulaže novac građana u organizaciju i unapređenje festivala. Cilj je da se Ivanjičani koji su inicirali obnovu Nušićijade aktivno uključe u njeno kreiranje i održivost kako bismo zajdnički promovisali sve potencijale grada u kome živimo.

„Nušićijada, nikome ne sme biti poligon za ličnu, političku ili neku drugu vrstu promocije, niti osnovni izvor prihoda. Pokušaj da neko od sebe u javnosti napravi žrtvu i preko noći od direktora, koordinatora ili samoproklamovanog menadžera Nušićijade postane osoba „izbačena iz festivala” jasno govori o ciljevima i namerama“, zaključuje se u Lazovićevom saopštenju i dodaje da dok se UG„KudeS” čudi, organizatori Nušićijade intezivno rade na pripremi ovogodišnjeg festivala u kome će uživati varošani kao i dragi gosti, rado viđeni u Ivanjici.

 

You may also like...