Kuruzlija – čuvar tradicije (VIDEO)

UŽICE – Dragan Popovic Kuruzlija iz Užica je potpuno oslepeo u četrdesetoj godini, a to ga nije obeshrabrilo da stvara jednakim žarom pišući poeziju, prozu i komponujući muziku utemeljenu na srpskoj tradiciji. Uz harmoniku i prijatelja Iliju izvodi je na manifestacijama izvornog stvaralaštva trgajući od zaborava mitologiju i običaje naroda iz zapadne Srbije.

Stihovi i note slepog pesnika Kuruzlije, iako zvuče, nisu izvorne narodne pesme, već su se izlegle iz Draganove plodne duše obeležene motivima rodnog kraja. Sa Tare Dragan nosi sve divne priče i iako potpuno slep već trideset godina, beleži običaje i verovanja.

„Dok je hitronogog jelena jurila boginji Tari se niska đerdana bisernog raskinula i rasula niz planinu do Drine, od bisera selo nastalo, Rača ukraj Drine, a planini ime po boginji nadenuše, Tara se zove“, propoveda Dragan.

Sa prijateljem Ilijom veće deset godina ima duet Drinski lađari i na manifestacijama izvornog stvaralaštva osvajaju brojne nagrade donoseći i pored Dragonovih stihova i pesme stare stolećima otrgnute od zaborava. Kažu ipak, najveća nagrada je kada dotaknu duše.

„Mogo puta pevam i verujte jedva po nekad izdržim da izgovorim neke reči koliko me ganu“, priča Ilija Marković.

„Mnogo sam srećan što uspevam da dođem do ljudskih duša. Kažu da je umetnost ono što ti uđe u srce, što ti grlo steže i oči vlaži, a ne znaš zbog čega“, dodaje Dragan.

Drinski lađari Dragan i Ilija

Dragan je pročitao bezbroj knjiga dok je video, ali i danas korača toplim svetom literature pišući bez znanja brajevog pisma, borac kao i junaci njegovih knjiga.

„Svi moji ljudi su najdivnijih duša, borci s tegobnim životom, ali vedri i veseli, a ni ja drugim rečima ne umem da govorim“, dodaje Dragan.

Tradiciju i životne priče koje su na njima nastajale ispisao je u pet knjiga: Oljubičene zore petrovske, Arhimandritov prsten, Miris deteline, Prljave priče, Sutra je tamo, dok Gorkaste priče čekaju da ugledaju svetlost dana. A možda baš neka sledeća bude i zbirka Draganovih zdravica.

You may also like...