Kultura za sve (VIDEO)

UŽICE – Užički Muzej treći je u Srbiji koji je dobio transporter, uređaj koji osobama  u invalidskim kolicima omogućava da savladaju stepenište i posete ovu ustanovu kulture. Osim Užica ovaj uređaj imaju i muzeji u Kruševcu i Čačku i Pozorište u Kraljevu. Transporter je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nabavilo u okviru projekta „Kultura za sve“.

Vertikalni transporter omogućiće licima koja koriste invalidska kolica da lakše savaldaju stepenice i konačno uđu u Muzej koji ima stalne postavke u prizemlju i na dva sprata. Mnogi od njih do sada nikada nisu bili u užičkom muzeju jer nisu mogli da savladaju stepenice.

„Osobe sa invaliditetom od danas mogu da koriste i uživaju u sadržajima Muzeja i svih njegovih postavki. Moram da naglasim da je inicijativa za rešenje problema nepristupačnosti zgrada Muzeja potekla od same ustanove što je veoma važno“, objasnio je Čedomir Cicović iz Udruženja distrofičara zlatiborskog okruga.

Transporter  ima gusenice, držače i fiksatore za invalidska kolica i omogućava bezbedno kretanje stepeništem. U užičkom muzeju veruju da će i druge ustanove kulture u gradu slediti njihov primer i prilagoditi svoje sadržaje osobama sa invaliditetom. 

„Ovo je način da se odužimo svim osobama sa invaliditetom i oni će moći bez ikakvih problema da pristupe svim našim postavkama, ali i da vide sve izložbe koje se ovde organizuju“, rekla je Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja Užice.

U okviru konkursa za osobe sa invaliditetom prošle godine za ove svrhe Ministarstvo za rad i zapošljavanje izdvojilo je 600 miliona dinara koliko će opredeliti i ove godine.

„Moram da naglasim da smo prošle godine u 34 lokalne samouprave napravili 77 rampi za lakši pristup javnim objektima. Ove godine smo odvojili 700 miliona dinara za podsticaj zapošljavanja odnosno funkcionisanje preduzeča za profesionalnu orijentaciju“, naglasio je Nenad Nerić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Nerić je istakao da će užički Muzej, uz ovu opremu, u narednom periodu dobiti još jedna invalidska kolica kako bi ova oprema mogla biti korišćena na adekvatan način.

„Nastojaćemo da i u ostalim ustanovama kutlure primenimo slične metode kako bi svi njihovi sadržaji bili dostupni svim sugrađanima“, istakao je ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica.

Užice je među prvim gradovima u Srbijij koji je prepoznao potrebu da se pristup ustanovama kulture, bankama i drugim institucijama prilagodi osobama sa invaliditetom. Iako je do sada mnogo urađeno u  saradnji sa udruženjima osoba sa invaliditetom stalno se radi na prevazilaženju arhitektonskih barijera kako bi se, pre svega osobama u kollicima, obezbedio nesmetan pristup svim institucijama i ustanovama u gradu.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.