Kuda auto-putem od Požege do BIH

UŽICE-Auto-put koji od Požege ide do granice sa BiH povezaće užički kraj ne samo sa tom državom, već i sa Beogradom i Crnom Gorom.

Ne znaju Užičani kada će konačno dočekati da celu razdaljinu od svog grada do Beograda pređu auto-putem, a izvesno je da će minimalno pola decenije proći do tada, ali sada makar znaju kuda će ova deonica biti trasirana.

Do tada moraće 60 i kusur kilometara magistralom do Preljine kod Čačka i uključenja na koridor 11. Upravo odavde od letos se gradi deonica ka Požegi koji bi do 2022. trebalo da Užice dovede na samo dvadesetak kilometara od auto-puta. Dalje iz Požege jedan krak će krenuti ka Boljarama, odnosno granicom sa Crnom Gorom na pravcu prema južnom Jadranu, a drugi prema Užicu.

foto: RAS Srbija

Ono što više interesuje Užičane i od vitalnog je značaja za ceo Zlatiborski okrug je deonica Požega-Kotroman, koja će dalje preko granice sa BiH biti spona sa Sarajevom. Ta putanja, uz pravac Kuzmin-Rača, biće deo auto-puta Beograd-Sarajevo, zamišljenog da se gradi kao prsten, u dva pravca. Izgradnja obe deonice procenjena je na 1,05 milijardi evra, od čega 830 miliona otpada na mnogo duži i zahtevniji auto-put Požega-Kotroman.

– Dužina ovog pravca biće oko 60 kilometara. Radi se o veoma teškoj trasi na kojoj je konfiguracija terena planinska, na kojoj će biti veliki broj tunela i mostova. Oko 40 odsto dužine auto-puta činiće objekti – ispričao je u Užicu Novica Stevanović, direktor Zavoda za saobraćajnice u Saobraćajnom institutu CIP.

Projektanti iz ove kuće predstavili su u Užicu predlog projekta kojim bi auto-put Požega-Kotroman trebalo da prođe i podsetili da je CIP pre deceniju uradio generalni projekat ovog auto-puta, a ove godine sa turskom firmom „Tašjapi“ zaključen je ugovor za izradu prostornog plana područja posebne namene i izradu idejnih i srodnih projekata.

Iz Prilipca u Požeškom polju, pa preko Rupeljeva, auto-put će, nedaleko od magistralnog pravca Požega-Užice i korita Đetinje, proći kroz Zlakusu, Gorjane i Potočanje i Sevojno. U Gojanima će se nalaziti petlja „Užice istok“ za uključenje ka Čačku i Beogradu, odnosno ka kraku prema Boljarama. Nastavlja se pravcem koji zaobilazi grad Užice, ka Rujevcu i Ljubanjama, a između ova dva sela biće izgrađen tunel dug dva kilometra.

Mada predstavljena mapa prikazuje mesta kroz koje će saobraćajnica proći, na njoj se konkretno ne vide naselja kroz koja će biti trasirana.

– Dalje će se ići pored budućeg pogona „Prvog partizana“ u Dautovcu ka Mačakatu, gde će se nalaziti petlja „Užice zapad“, odnosno uključenje za Sarajevo. Do Sušice auto-put će prolaziti gotovo paralelno sa magistralom ka Zlatiboru – objašnjava Nemanja Nešić, pomoćnik gradonačelnika Užica.

Od Sušice, gde će stići na 10 kilometara od Zlatibora, auto-put će odvojiti od pravca magistrale i usmeriti jugozapadno ka Braneškom polju, a odatle nenaseljenim planinskim delovima Semegnjeva, Kremana, Mokre Gore doći do Panjka, odakle sledi spuštanje ka graničnom prelazu.

– Povezivanje auto-putem na jednu stranu sa Beogradom a drugu sa Sarajevom je otvaranje Užica ka svetu. Ceo ovaj deo zemlje će postati interesantniji za investitore. Srbija je sa Turskom ugovorila finansiranje projekta ovom trasom, a sigurno je da će država obezbediti novac. Očekujemo da će dok bude završena deonica koridora 11 Preljina-Požega biti urađen i projekat pravca Požega-Kotroman i da će odmah zatim krenuti gradnja ovog auto-puta – saopštio je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Petlja za industrijsku zonu

Jedna od potreba Užica, preneta stručnjacima CIP-a, jeste da se u Zlakusi izradi petlja. Ona će značiti razvoju Sevojničkog polja i otvoriti mogućnost otvaranja industrijske zone.

Blic

You may also like...