Kuburović :Novi zakon predviđa strožiju kaznenu politiku prema nasilnicima u porodici (video)

UŽICE – Novi Zakon o sprečavanju nasilja o porodici predviđa nultu toleranciju prema nasilju i veliku pažnju poslećuje žrtvama,izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović na tribini “Isključi nasilje” povodom novog zakona u ovoj oblasti koji će početi da se primenjuje od 1.juna ove godine.

“Najveća novina koju zakon predviđa je uvođenje hitnih mera,kao što je mogućnost da se nasilnik udalje iz stana ili kuće i da mu se zabrani svaki oblik komunikacije sa žrtvom,kako bi se ona zaštitila i osnažila da se osamostali za dalji napredak”,istakla je Kuburovićeva.

Ministarka pravde navela je i novine u oblasti koordinacije državnih organa.

“Multiresorska saradnja je ključni faktor koji treba da doprinese da ovaj zakon postigne željene efekte ,smanji crnu statistiku nasilja u porodici i poveća individualnu odgovornost svakog pojedinca,koji učestvuje u primeni ovog zakona”,istakla je Kuburovićeva.

Po rečima ministarke pravde u toku prošle godine bilo je 8,5 hiljada krivičnih prijava za nasilje u porodici,mali broj osuđenih,a najveći broj izrečenih kazni bila je uslovna osuda,što je, kako je rekla Kuburovićeva,odraz blage kaznene politike sudova.

“Ovim zakonom smo pokušali kroz edukaciju sudija,tužilaca i policijskih službenika da promenimo takvo postupanje i nadam se efektima kakve smo imali u samoj kampanji”,poručila je ministraka pravde Nela Kuburović na tribini “Isključi nasilje” u Užicu.

 

You may also like...