KRAH PRETI UŽIČANIMA: Sloboda u finansijskoj i rezultatskoj krizi

UŽICE-Klub duguje za stanarinu i plate, fudbaleri „žicaju“ za stan i hranu. Pripreme su počele bez trenera, terena, bez ičega – kaže Obrenović.

FK Sloboda Užice - zvanična stranica

FK Sloboda Užice – zvanična stranica

Ne tako davno, pretili su Zvezdi i Partizanu. Na račun kratke slave i svetle perspektive, od Grada su na raspolaganje dobili renoviran i lep stadion, a danas, Ere zbog njih crvene. Fudbalski klub Sloboda iz Užica je u rasulu: u proteklom periodu seniore su stanodavci izbacivali na ulicu zbog neplaćenih kirija, plate kasne, a dešavalo se i da uzdanice tima „žicaju“ za kafu, posmatrajući dno tabele Prve lige Srbije. Posle seniora, „bunu“ su podigli i roditelji fudbalera mlađih selekcija, jer im je dosta poigravanja sa njihovom decom.

Uprava kluba pokušava da stanje smiri. Na mesto savetnika doveden je Saša Mišković, trener sa „UEFA pro“ licencom, a stižu i zamene za igrače koji ovih dana napuštaju brod koji tone. Grad Užice je finansijski dotirao klub, a ekipa se zaputila na pripreme.

Ivan Petrović, Slobodino dete, vratio se u klub, a posle nastupa na utakmici u kojoj je bio strelac, napustio je tim. Iz kluba je otišao i Ovusu. Trener golmana Veljko Simić takođe nije otputovao na pripreme na Pale. – Ne mogu da učim golmane da brane a da im neko govori da primaju golove. Najbolji igrači, treneri i deca nam odlaze kao na traci – rekao je Simić, najavivši da će o svemu uskoro reći više.

„Tikva je pukla“, međutim, pukla je pred očima javnosti, kada je igrač Nemanja Obrenović napustio klub uz emotivno oproštajno pismo upućeno sportskoj javnosti.

– Noć pred utakmicu sam izbačen iz stana, jer stanodavcu nije plaćen ni dinar. Ostali momci su spas potražili u hostelu, gde su spavali na paletama. Usred praznika, saigrač Ovusu i njegov brat ostali su u gradu bez para i hrane, nisu imali ni za kafu. Ovo traje već šest meseci – deo je Obrenovićevog obraćanja. – Skoro svi igrači traže papire da bi odavde pobegli. Pripreme su počele bez trenera, bez terena, bez ičega. To je rezultat „rada“ prvog čoveka kluba Božidara Opačića.

U seniorskom pogonu je haos, a u školi fudbala, pionirskom, kadetskom i omladinskom pogonu – stanje je još gore. Roditelji 60 mališana juče su tražili odgovore od čelnika kluba.

– Najbolji treneri sa kojima su naši klinci bili među najboljima u državi su oterani. Mlađe selekcije sada gube od seoskih ekipa. Opačić tvrdi da je uložio oko 65.000 evra u klub, naročito u mlađe selekcije, ali to nije istina – kažu Milan Cvijović, Milan Milić i Željko Katić, ispred 60 roditelja užičkih fudbalera. – Mi plaćamo članarine, prevoz, pripreme, lopte, dresove, plaćamo sve! Istovremeno, u Srbiji važi pravilo da klubovi za najtalentovaniju decu traže novac za ispisnice i 20 odsto od svakog budućeg transfera.

Kao i seniori, ni mlađe selekcije više nemaju prostor za treninge zbog neplaćenih računa. Čekaju da rekreativci ispucaju termine, i tek tada, ako imaju sreće, otvaraju im se vrata i kapije balona stadiona u Krčagovu i sportske hale. Roditelji najavljuju da će ispisati decu iz Slobode ako se nešto ne promeni.

– Biće značajnih promena u Upravnom odboru. Na moj predlog će doći ljudi voljni da pomognu na mesečnom nivou kao donatori sa 100.000 dinara – rekao je Opačić na polusezoni. – Naš klub će se boriti u drugoj grupi u plej-autu i odigraće sedam utakmica sa direktnim konkurentima za opstanak u ligi. Trenutno imamo 13 bodova i pozivamo i molimo sve one kojima je Sloboda u srcu da dođu i da nas podrže.

MRAČNA PERSPEKTIVA
LETOS, uoči prvenstva, grad Užice ponudio je Slobodi da istupi iz takmičenja, da ode rang niže – uz anuliranje nagomilanih dugova. Da krene od nule, sa zdravih temelja. Umesto toga, na čelo kluba, uz obećanja o svetloj budućnosti, došao je Božidar Opačić.
Igrači i treneri se smenjuju kao na pokretnoj traci, od utakmice do utakmice. Sada je jasno da Sloboda ima male šanse da ispliva iz krize, a očekuju je tužbe trenera i igrača, te izvršitelji zbog neisplaćenih plata, smeštaja, troškova priprema.

Večernje novosti

 

You may also like...