Kosjerić dobio legat Milovana Vitezovića

KOSJERIĆ – U Narodnoj biblioteci Sreten Marić u Kosjeriću otvoren je legat književnika Milovana Vitezovića.

„Na inicijativu književnika biblioteci su poklonjena dokumenta, fotografije, knjige, novinski članci, časopisi, scenarija i pozivnice koje prate kulturne događaje, kao i neknjiževna građa. Legat obuhvata 4000 knjiga, a prostor je osmišljen da bude iskorišćen kao čitaonica, ali i za edukativne radionice na kojima će se učiti o srpskoj kulturi, jeziku, liku i delu našeg Kosjerca Milovana Vitezovića“, rekao je direktor biblioteke u Kosjeriću Slaviša Perišić.

Andja Bijelić iz Narodne biblioteke Užice navela je da Kosjerić ume da neguje uspomenu na svoje velikane počevši od biblioteke koja nosi ime akademika Sretena Marića, preko legata slikarke Lize Marić Križanić, a sada i legata Milovana Vitezovića.

„On je imao poseban odnos prema zavičaju, on je iz Vitezovića kod Kosjerića, a otuda izgleda potiču samo vitezovi. O tome svedoči njegovo obimno delo, napisao je više od 50 knjiga koje su štampane u više od 300 izdanja i prevedene na 18 jezika. Malo li je za jedan život“, rekla je Bijelić podsetivši da je Vitezović dobitnik brojnih književnih nagrada i da je napisao neke od najpoznatijih scenarija i romana, među kojima su: Šešir profesora Koste Vujića, Lajanje na zvezde, Simfonija Vinaver, Sveta ljubav… 

Otvaranje legata pratilo je otvaranje izložbe fotografija u holu biblioteke „Milovan Vitezović – život i delo“.

You may also like...