„Kontinuitet donosi obostranu korist proizvođačima i otkupljivačima maline“(VIDEO)

UŽICE – Radoš Pantelić iz Dubokog kod Užica dve decenije se bavi uzgojem maline. Smatra da je i pored svih neizvesnosti ovaj posao isplativ, a kao značajan faktor vidi kontinuitet saradnje sa pouzdanim otkupljivačem.

Radoš Pantelić i njegova supruga uzgoju maline okrenuli su se kada su ostali bez posla. Zasadili su oko hektar vilameta i fertodija i 15 ari sorte polka. Ističu da su zadovoljni prihodima koje stvaruju, i pored svih poskupljenja i kako kažu, nepovoljnijih vremenskih uslova nego ranijih godina.

„Cena je izuzetno dobra. Poskupljenja hemije i đubrišta odrazila su se više na druge proizvođače, poput stočara. Značajna su poskupljenja i kod nas, ali je to nadomestila cena maline“, smatra Pantelić.

Zagarantovan otkup mu mnogo znači. Hladnjača „Master Food“, koja otkupljuje malinu od Pantelića, nedavno je sredstvima dobijenim EBRD programom poboljšala mehanizaciju za pakovanje i selektovanje voća.

„Ovo nam je 11. godina saradnje. ne razmišljam ni o čemu, samo treba da proizvedem, oberem i doteram maline na lokaciju. Imamo izvanrednu saradnju“, dodaje Pantelić.

„S jedne strane, oni imaju stručnu podršku od nas i siguran plasman proizvoda na tržište. Mi dobijamo kontinuiran kvalitet i visoke higijenske standarde proizvoda“, kaže Svetislav Mlađenović, vlasnik Master Food-a.

Tržište jagodičastog voća je, kako smatra Mlađenović, kao kriva na EKG snimku. Smanjena potražnja maline na evropskom tržištu donosi glavobolje otkupljivačim, zbog toga su im neophodni pouzdani proizvođači koji, kako kaže, imaju realan uvid u cenu svog prozvoda.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.