Kamp Vanje Grbića: Sport, zdravlje, igra (VIDEO)

ZLATIBOR – Legendarni srpski odbojkaš Vladimir Grbić na Zlatiboru vredno radi sa decom, polaznicima njegovog prvog kampa, sa ciljem da se deca igraju, nauče osnovama sportskog života i pre svega budu zdrava.

Kamp Vladimira Grbića ulazi u završnu sedmicu održavanja, a proslavljeni odbojkaš je, zajedno sa svojim saradnicima profesorima Duškom Spasovskim i Goranom Nešićem, trenerom Zoranom Vidakovićem, koordinatorom za odbojku na pesku Markom Stojanovićem,  i selektorom odbojkaške reprezentacije  Srbije Nikolom Grbićem, predstavio  svojevrsni osvrt na dosadašnji rad.

Prema rečima profesora Gorana Nešića, odbojka je na ovom kampu „sredstvo“ ka ostvarenju cilja, što predstavlja težnju da se deca polaznici edukuju pre svega o značaju zdravog života i pravilnog razvoja.

Kako ističe Vanja Grbić, važno je da se „deca na ovom kampu igraju i time prevaziđu strah od terena“, onako kako su to radili on i njegov brat.

„Ideja da krenem sa kampom je neko moje nasleđe, s obzirom na to da sam prethodnih šest godina proveo sa decom promovišući odbojku na pesku, oko 12.000 dece je prošlo je „kroz moje ruke“, ako tako mogu da kažem. Na osnovu mog igračkog iskustva i onog što sam naučio na Fakultetu za sport došao sam na ideju da se napravi sublimat između teorije i prakse. Da se moja najveća ljubav, odbojka, iskoristi u ono što je viši cilj i svrha, a to je dečije zdravlje“, rekao je Grbić.

Ovakav pristup radu sa decom je, kako kaže selektor Nikola Grbić, „jedini ispravan put ka pravilnom psihičkom i fizičkom razvoju dece“, jer se ona na taj način uče zajedništvu i požrtvovanju. Takođe, smatra da je važno da se što pre pravilno nauče neki odbojkaški elementi, ističući da je on mnogo vremena tokom karijere potrošio na prevazilaženje nekih pogrešno naučenih stvari, a da se sa time suočava i sada, misleći na neke članove reprezentacije.

Putem video linka prisutnima se obratio i legendarni brazilski odbojkaš  Žiba, koji je predstavio svoja iskustva u radu sa decom. On u svojoj zemlji sprovodi edukaciju dece po školama, sa prevashodnim ciljem borbe protiv gojaznosti. Žiba je posebno istakao koliko mu je sport pomogao da se uspešno izbori sa leukemijom. Takođe, najavio je dolazak na naredno izdanje kampa, uz mogućnost da se izvrši svojevrna razmena polaznika, gde bi deca iz Srbije posetila Brazil i obrnuto.

Oko 450 dece učestvovalo je na ovogodišnjem kampu, od čega je za njih 40 to bilo besplatno. Vanja Grbić ističe da je sama činjenica da se deca koja se vraćaju kući interesuju za naredni kamp, pokazatelj da su on i njegovi saradnici na pravom putu.

You may also like...