Kada će se stabilizovati tržište mleka i hoće li poskupeti sirevi

BEOGRAD-Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović kaže za RTS da je realna procena da ćemo u oktobru imati stabilizaciju tržišta mleka kao rezultat toga što će se smanjiti izvoz ili ograničiti u određenoj meri, osim za zemlje „Otvorenog Balkana“. Poručuje da je realno za očekivati da dođe do poskupljenja sireva, ali da je to šansa za srpsku ekonomiju.

Mihailo Vesović je rekao da se nedostatak mleka oseća u celoj Evropi, ne samo u Srbiji.

„Ova situacija nije situacija koja je samo u Srbiji, nedostatak mleka se oseća u celoj Evropi, cena zbog toga skače. Poljska kao veliki proizvođač, pa i Bosna i Hercegovina kao naš komšiluk odakle smo uvozili dosta mleka u ovom trenutku ne izvozi i zato je došlo do trenutne nestašice mleka i mi možemo da očekujemo za jedno mesec dana smirivanje situacije i balansiranje ovog nedostatka“, kaže Vesović.

foto.zoomue

Realna je procena, dodaje on, da ćemo u oktobru imati stabilizaciju tržišta mleka kao rezultat toga da će se smanjiti izvoz mleka ili ograničiti u određenoj meri sem zemlje „Otvorenog Balkana“ gde zaista više neće biti nikakvog ograničavanja.

„Znači, smanjiće se izvoz, cena će biti povećana, tačnije doneta je odluka o povećanju, time će i primarni proizvođači dobiti veću cenu čime će i oni biti zadovoljniji i treća stvar što možemo da očekujemo je da doći do promene poslovnih politika kompanija – manje će proizvoda ići u izvoz, manje proizvoda će ići u proizvodnju sireva, da će se praktično okrenuti proizvodnji više mleka i imaćemo veće količine“, navodi Vesović.

Na pitanje da li će mlečni proizvodi i sirevi poskupeti odgovara da sigurno da hoće.

foto.zoomue

„Ne mislim na naše lokalno tržište, mislim na evropsko tržište. Očekivano je da će biti smanjena proizvodnja sireva, nekih sireva možda neće ni biti, a da će cena onoga što bude bilo na tržištu biti veće, jer tako funkcioniše tržište“, kaže Vesović.

Na pitanje da li to znači drastično povećanje cena sireva, kaže da je to realno za očekivati, ali da je to šansa za srpsku ekonomiju i sve one koji se bave tim poslom.

Ukazuje da će cena energenata i hrane rasti.

„Jedno je sigurno, cene energenata i cene hrane će rasti i to se neće zaustaviti ove godine, ove jeseni nego je to jedan proces koji je nažalost nepovratno krenuo u tom smeru, samo je pitanje kako izbalansirati tu realnost sa realnosti inflacije i kupovnom moći“, ocenio je Vesović.

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.