Kad reka odnese život… (VIDEO)

ARILJE – U poplavama koje su krajem juna pogodile Srbiju oštećeno je više od 1000 porodičnih kuća. Osmočlanoj porodici Vuković iz Arilja, sa četvoro maloletne dece, reka Moravica odnela je sve što su godinama stvarali. Tek što su okrečili kuću i nabavili nove stvari, nadošla Moravica uništila im je sve.

Za samo 15 minuta Moravica je Vukovićima odnela sve. Sve što su godinama stvarali i gradili otišlo je niz reku. Ostali su mokri zidovi, blato, mulj, pustoš. Sila prirode još jednom je pokazala svoju moć, a nije poklekla ni pred dečjim suzama.

Vodena stihija nosila je sve pred sobom, Foto ZooMUE

„Ovo je bila moja soba i sve što je bilo u njoj odnela je reka“, kroz suze priča Dejan Vuković koji žali za stvarima, svojim krevetom, biciklom.

Voda je nadošla i iz korita se izlila u toku noći pa su ukućani mogli da spasu vrlo malo stvari.

„Bilo je grozno voda je plavila i odnela sve, a mi smo radili šta smo mogli“, priča Dejanov stariji brat Stevan.

Mladomir, glava ove osmočlane porodice sa četvoro maloletne dece, kaže da je reka pokazala svu svoju snagu i odnela njihovu mukom stečenu imovinu. Reka Moravica u ariljskom kraju ovako je plavila još samo 1965. godine, ali nije bilo ovako.

Vukovići Arilje poplava
Zidovi puni vlage, Foto:ZooMUE

„Dobri ljudi, komšije drugari pomagali su mi da izravnamo podove da bismo mogli da polako sređujemo sobe. Samo jedan krevet nam je ostao, frižider i zamrzivač kod majke u njenom delu kuće, a sve ostalo je otišlo“, dodaje Mladomir.

Bolesnu majku je nakon poplave preselio kod sestre u Kosjerić, baba mu je u staračkom domu. Dvoje dece spava u komšiluku, a Mladomir sa suprugom Brankicom i još dvoje dece na podu vlažne sobe i sa otvorenim vratima i prozorima i u toku noći kako bi se zidovi što pre isušili. Sa komšijama i prijateljima pokušava da polako sanira nastalu štetu.

„Laminati i da okrečim celu kuću to mi je sada prioritet“, rekao je Mladomir.

Bašta, plastenik, pomoćni objekti, svinjac sve je pod vodom. Drva za zimu otišla su niz reku. Brankica i Mladomir rade u nadnici i nemaju stalna primanja, a sada ne mogu ni da rade jer moraju da uklone sve što je voda nanela u kuću. Očekuju da će Srbija još jednom pokazati da zna šta je nevolja.

Vukovići veruju u pomoć dobrih ljudi, Foto: ZooMUE

„Ja se nadam da će nam neko pomoći i zahvaljujem se i onima koji pomognu i onima koji ne pomognu, ali očekujem da će se neko javiti da deci obezbedimo sobu i da imaju gde da spavaju“, kaže Brankica Vuković koja veruje da u Srbiji još uvek ima dobrih ljudi.  

Komisija za procenu štete opštine Arilje izašla je na teren, čeka se procena, ali Vukovići ne mogu da čekaju. Treba deci obezbediti siguran dom, treba ih  spremiti za školu….

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.