Janković: Povećan broj prijava nasilja nad ženama za vreme kovid krize veliki problem

PRIBOJ – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je sa ambasadorkom Australije Stjuart Rut i zamenicom ambasadorke Velike Britanije Rebekom Fabrici posetila Priboj, a na jučerašnjem sastanku su razgovarale o osnivanju regionalnog centra za digitalno opismenjavanje žena, podsticanju ženskog preduzetništva, rešavanju problema nasilja nad ženama, kao i o uvođenju posebnih programa edukacije u školama u cilju prevencije i smanjenja nasilja.

Cilj sastanka je razmena međunarodnih znanja i iskustva, a poruka je da su žene Priboja deo zajednice svih žena sveta.

„Ovde u Priboju sam se uverila da lokalna zajednica pravi velike pomake i da na pravi način doživljava rodnu ravnopravnost kao deo održivog razvoja i velike prilike za dalji razvoj opštine, ali i da postoji želja da budu regionalni lider po ovom pitanju”, rekla je Jankovićeva.

Ona je dodala da pribojski startap centra može da postane regionalni centar za digitalno opismenjavanje žena, a da je potrebno i izdvojiti sredstva za podsticanje ženskog preduzetništva.

„O svemu ovome smo razgovarali i u drugim opštinama, a ono što je najveći problem je bezbednost i povećanje broja prijava nasilja za vreme kovid krize. Pričali smo o mogućim rešenjima, kao i o mogućnosti otvaranja SOS linije za žene žrtve nasilja“, istakla je Jankovićeva.

Prema njenim rečima, trenutno je u izradi akcioni plan za ravnopravnost u narednom periodu.

Poverenica i ambasadorke u poseti Priboju
Foto: PP media

„Mi smo dali neke naše smernice i ideje šta bi sve moglo biti deo tog plana sa potpunim razumevanjem i prihvatanjem činjenice da ljudi na lokalnom nivou najbolje poznaju svoje probleme i dostignuća“, naglasila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Jankovićeva je rekla da žene poseduju znanja, iskustva i veštine koje itekako mogu biti razvojni potencijal za čitavo društvo, a dobro je da u lokalnoj zajednici postoji spremnost da se to implementira i postane deo priče o daljem razvoju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.