Izvor koji krije večnu mladost (VIDEO)

MOKRA GORA – U Mokroj Gori nalazi se lekoviti izvor Bele vode posle čije posete ljudi izgledaju mlađe, a neki čak i vide bolje. Stručnjaci su otkrili da mokrogorske vode spadaju u veoma retke visokoalkalne vode u svetu. Lekovitu belu vodu podno Šargana koristili su mnogi narodi, a danas zbog nje dolaze turisti iz čitavog sveta.

Mokra Gora, kao što i sam naziv govori, obiluje velikim brojem izvora među kojima je i lekoviti izvor Bele vode. Meštani ga koriste za lečenje raznih oboljenja kao što su ekcemi kože, slabovidost, gorušica i razne stomačne tegobe.

Bela voda
Foto: ZooMUE

„Ovom vodom se umivamo kao da se namažeš nekom pomadom, a oči budu mnogo staklenije, vid bude bolji. Kad bi žene znale za ovo ne bi koristile više kozmetiku“, kaže kroz smeh meštanin Dušan Turudić.

Stručnjaci su dokazali da lekovite vode ovog kraja spadaju u veoma retke alkalne vode u svetu. Može da se koristi i za piće i za umivanje, a karakteristična je po tome što se na površini stvara bela skrama po čemu je izvor i dobio naziv.

„Dnevno bi se trebalo umivati tri puta, nikako više jer može da se dobije upala. Jedan naš komšija je išao lekaru i žalio s eda ga boli želudac, a lekar mu rekao da nije morao dolaziti kad ima Belu vodu koja je dobra za stomak koju i lekari i piju“, dodaje Turudić.

Neki meštani koji su isprobali lekovito dejstvo ovog izvora nisu više mroali da nose naočare.

„Proverili smo to tako što smo tom čoveku stavili upaljač sa sitnim slovima i on je uspeo da pročita“, kaže Turudić.

Kada je Dušanov rošak pronašao izvor, pre 25 godina, nađen je I rimski novčić koji svedoči da su ovaj izvor koristili svi narodi koji su boravili podno Šargana.

„Pričalo se ovde o Beloj vodi. Na potezu ove reke ima više tih izvora koji su se koristili za oči. Stari su pričali da su ovde imale čak tri stubline“, priseća se Turudić.

Danas ovde dolaze turisti iz svih zemalja regiona, ali i sveta I odnose pune flaše lekovite bele vode.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.