Izmenjena Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje kovida 19


Vlada Srbije usvojila je izmene Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19. Izmene, između ostalog, predviđaju da su oni koji se od kovida leče kod kuće u obavezi da budu u izolaciji sedam dana i da se nakon pregleda u kovid ambulanti izolacija prekida bez testiranja. Prema Uredbi smanjene su i cene PCR i antigenskog testa.

Izmene predviđaju da osobe obolele od zarazne bolesti kovid 19 izoluju se i leče u objektima koji su posebno određeni i pripremljeni za izolaciju i lečenje obolelih, i da su dužna da prihvate izolaciju u za to određenim objektima i da se pridržavaju mera i uputstava koje naredi nadležni doktor medicine, odnosno doktor medicine specijalista epidemiologije.


Osoba koja se ne pridržava naloga doktora medicine po prijavi zdravstvene ustanove prinudno se izoluje u prisustvu predstavnika organa uprave nadležnog za unutrašnje poslove, navodi se u izmeni Uredbe.

Izuzetno, kod onih kod kojih je testiranjem utvrđeno prisustvo virusa SARS-CoV-2, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka zarazne bolesti COVID-19, odnosno kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima, upućuju se, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u kućnu izolaciju sa zdravstvenim nadzorom na akutno respiratorno oboljenje izazvano virusom SARS-CoV-2 u trajanju od sedam dana, nakon čega se javljaju na pregled lekara primarne zdravstvene zaštite (COVID ambulante) u domu zdravlja u mestu prebivališta, odnosno boravišta, a izolacija se prekida bez testiranja.

foto.grad uzice

Ukoliko osoba ima primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju, upućuje se u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana, a stanje imunodeficijencije utvrđuje lekar primarne zdravstvene zaštite.

Zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite se testiraju pi-si-ar testom nakon kućne izolacije u trajanju od sedam dana i vraćaju se na posao ukoliko je pi-si-ar rezultat negativan. U slučaju pozitivnog rezultata pi-si-ar testa, ostaju u izolaciji do 10 dana kada se izolacija prekida bez testiranja.

Kontrolu, prema izmenjenoj uredbi, pridržavanja mere kućne izolacije vrši organ državne uprave nadležan za unutrašnje poslove, na osnovu podataka koje dostavlja ustanova koja je izvršila testiranje.

Izmenjene cene testiranja
Na predlog Generalnog sekretarijata, Vlada je donela zaključak o izmeni visine nadoknade za testiranje na prisustvo virusa SARS-CoV-2:

  1. Visina naknade za pi-si-ar testiranje na prisustvo virusa SARS-CoV-2 na lični zahtev koje obavljaju zdravstvene ustanove u javnoj svojini iznosi 6.000 dinara.
  2. Visina naknade za antigensko testiranje na virus SARS-CoV-2 na lični zahtev koje obavljaju zdravstvene ustanove u javnoj svojini iznosi 1.800 dinara.

Izmena karantina za kontakte
Takođe, na osnovu Zaključka Kriznog štaba, izmenjena je i dužina trajanja karantina za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa osobom obolelom od kovida 19.

Mera karantina u kućnim uslovima za sve identifikovane bliske kontakte kovid 19 slučajeva sprovodi se u trajanju od pet kalendarskih dana od momenta poslednjeg kontakta.

Kovid ambulanta u Užicu
Foto: ZooMUE

Nakon isteka pet dana, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave simptoma i znakova bolesti, karantin se prekida bez testiranja. Datum poslednje izloženosti, odnosno poslednjeg kontakta sa obolelim je nulti dan, stoji u izmeni Uredbe.

Svi kontakti kojima je propisana mera karantina su u obavezi da se do isteka desetog dana od dana poslednjeg kontakta sa kovid 19 slučajem strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite (nošenje zaštitne maske tipa N95 uvek kada se u zatvorenom prostoru boravi sa drugim osobama u istoj prostoriji, kao i na otvorenom ukoliko se ne može održavati odstojanje od najmanje dva metra od drugih osoba, pranje i dezinfekcija ruku, izbegavanje okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru).

Izuzeće od karantina nakon kontakta sa obolelim
Od mere karantina nakon bliskog kontakta sa obolelim su izuzete sve osobe koje ispunjavaju najmanje jedan od sledećih kriterijuma:

  1. dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv kovida 19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana od poslednje doze vakcine;
  2. dokaz o preležanom kovidu 19 u vidu pozitivnog REAL TIME PCR testa na SARS-CoV-2 ili testa za detekciju antigena SARS-CoV-2, ne mlađeg od 14 i ne starijeg od 210 dana od dana uzorkovanja.

Ukoliko je test za detekciju antigena SARS-CoV-2 urađen u laboratoriji u privatnoj svojini, odnosno nije upisan u informacioni sistem covid.rs, uz rezultat testa se mora posedovati izveštaj lekara iz kovid ambulante ili izveštaj o hospitalizaciji (otpusna lista) u kojima se potvrđuje dijagnoza bolesti COVID-19 u periodu kada je izvršeno testiranje, radi prihvatanja dokaza za potrebe oslobađanja od obaveze karantina/karantina u kućnim uslovima;

  1. pozitivan rezultat serološkog testiranja na SARS-CoV-2 S-Protein (RBD) Immunoglobulin G (IgG) urađen u nekoj od laboratorija u javnom vlasništvu, ne stariji od 90 dana od dana uzorkovanja;
  2. osobe koje su izuzete od mere karantina iz navedenih razloga su u obavezi da se do isteka 10. dana od dana poslednjeg kontakta sa obolelim strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite (nošenje zaštitne maske tipa N95 uvek kada se u zatvorenom prostoru boravi sa drugim osobama u istoj prostoriji, kao i na otvorenom ukoliko se ne može održavati odstojanje od najmanje dva metra od drugih osoba, pranje i dezinfekcija ruku, izbegavanje okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru), navodi se u Uredbi.

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.