Izložba Sofije Bunardžić posvećena koloniji Zlakusa (VIDEO)

UŽICE – U „Gradskoj galeriji“ otvorena je izložba Sofije Bunardžić, posvećena radovima od keramike nastalim na koloniji u Zlakusi tokom više godina.

Autorka ističe da će u budućnosti pokušati da dugogodišnji rad na ovoj temi obuhvati kroz svojevrsnu monografiju posvećenu radovima i učesnicima sa kolonije u Zlakusi.

„Nisam do sada uspela da napišem knigu, ali to ne znači da neću. Veliki broj učesnika moli da ponovo učestvuje na koloniji, a mi težimo tome da učestvuje što više različitih umetnika. Drago mi je što sam doprinela tome da ovaj stari zanat dospe na listu UNESCO-a, uz resorno ministarstvo i Staro selo Sirogojno. Što se umetničkog dela tiče, po prvi put su rađene skulpture, razne posude i figure. Uvek sam učestvovala i kao umetnik, stvarajući svoja dela“, kaže Bunardžić.

Izložba Sofije Bunardžić
Foto: ZooMUE

Gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević, ističe da je rad Sofije Bunardžić doprineo da se zlakuško grnčarstvo populariše među mlađom populacijom, koja je nastavila rad svojih predaka.

„Tehnika iz Zlakuse je prepoznatljiva u svetu, a tamošnji grnčarski zanat je upisan u UNESCO baštinu. Očuvan je način rada koji su koristili preci sadašnjih majstora. Kolonija traje 26 godina, više stotina umetnika je na njoj učestvovalo. Radove na koloniji na prestižnim svetskim izložbama keramike ima prilike da vidi i šira publika“, rekla je gradonačelnica.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.