Izgradnjom gondole Zlatibor se približava Davosu

ZLATIBOR – Kada bude završena Gold gondola, po atraktivnoj turističkoj ponudi će da pretekne mnoga svetski poznata planinska mesta, među kojima je i nadaleko čuveni Davos, kaže direktorka zlatiborske „Gold gondole“ Bojana Božanić.

„Do skijališta Madrisa u Davos Klostersu, na kome je ljubiteljima zimskih sportova za skijanje i snoubording na raspolaganju više od 53 kilometra staza, stiže se i gondolskom žičarom. Ova gondola u mnogo čemu se razlikuje od zlatiborske. Pre svega, u dužini. Dok je dužina gondola u Davosu 2.279 kilometara, Gold gondola biće duga devet kilometara, i samim tim najduža na svetu. Vožnja zlatiborskom panoramskom gondolom, od početne stanice do vrha Tornika, na 1496 metara nadmorske visine, trajaće 25 minuta. Brzina vožnje biće šest metara u sekundi, a u 55 zasebnih kabina sa po 10 mesta prevoziće 600 putnika na sat. Maksimalan kapacitet Gold gondole na Zlatiboru je 90 kabina i 1000 putnika na sat“, precizirala je Božanić.

Foto: Gold gondola

Ona je podsetila da gosti Davosa do smučarskih terena na visini od 1.888 metara gondolom stižu za 10 minuta. Vozeći brzinom od četiri metra u sekundi, davoska gondola može da preveze 800 putnika na sat.

Dok gosti Davosa mogu da udišu svež planinski vazduh, posetiocima Zlatibora pruža se dodatna mogućnost, da dok se gondolom penju ka vrhu, udisaće mešavinu planinskog i morskog vazduha, što je još jedna specifičnost Zlatibora.

Gold gondola koja se gradi, zahvaljujući svojim specifičnostima postaće zanimljiva i ljubiteljima planina širom Evrope jer će im pružati mogućnost da, lebdeći iznad vrhova zlatnih borova, ni na nebu ni na zemlji, uživaju u jedinstvenom pogledu na čarobne predele Zlatibora.

Izvor: Gold gondola

You may also like...