Inmold u Rusiji i Americi

POŽEGA – Požeško preduzeće Inmold veliki deo sredstava svake godine ulaže u nove investicije. Jedna od njih, razvijanje alata za proizvodnju najlakše plastične kantice na svetu, donela im je i status „razvojno-proizvodnog centra“ koji im je dodelilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Standardne litarske kantice teške su oko 36 grama, a nove su za oko 30 odsto lakše. Sada se po ideji koja je potekla iz Požege takve kantice proizvode u više zemalja Evrope.

Na taj način se štedi novac u proizvodnji, ali i posredno utiče na životnu sredinu, koristi se manje plastike koja će sutra postati otpad, kaže vlasnik Inmolda Goran Janković. Ineresovanje za njihov proizvod je već veliko.

“To se sad serijski proizvodi u Nemačkoj, Poljskoj, Češkoj, Francuskoj, Srbiji, Mađarskoj i taj će se niz nastaviti. Mi smo tim smanjenjem debljine doprineli tome da se manje plastika koristi. Određen broj komada koji je lakši za 7, 8, 10 grama rezultira sa tim da će se umesto hiljade tona koristiti 30 % manje plastike što je neki skroman doprinos nastojanju da se napravi funkcionalan proizvod, ali da se što manje upotrebi plastičnih masa”, kaže Janković.

Inmold
Foto: ZooMUE

Inmold je među 10-ak firmi u Evropi i jedina kompanija u Srbiji koja proizvodi IML sisteme.

Ova tehnologija omogućava da se na plastičnu ampabalažu više ne lepe papirne etikete već da svi podaci koji treba da se nađu na etiketi budu ugrađeni u plastičnu masu.

Tržište za svoje proizvode su proširili na SAD i Kanadu i kako kaže Janković , “sada je to već značajan broj projekata i firmi sa kojima posluju na tom prostoru”.

Ove godine Inmold će osnovati i predstavništvo u SAD, odnosno servis i magacin sa rezervnim delovima i nekoliko zaposlenih radnika. Ono sto je takođe u planu jeste da se od jeseni formira i alatnica Inmolda u Rusiji.

„Mi već nekoliko godina radimo za Rusiju, za nekoliko veoma ozbiljnih firmi. Zanimljivo je da veoma malo alatnica ima u Rusiji. Firme za koje mi radimo prosto su iskazale bojazan šta će se izdešavati sa situacijom u svetu i ratom u Ukrajini i došli smo na ideju da nam pomognu oko obezbeđivanja prostora, registracije firme, da se prvo upoznamo sa već postojećim stranim firmama, da razmenimo iskustva. Sve su nam to omogućili, bili su nam domaćini nekoliko dana. Mi smo to obišli i sa njima se dogovorili da u nekom narednom periodu, verovatno do jeseni, formiramo alatnicu u nekom obliku tamo. Već trojicu ljudi imamo u Rusiji, naći ćemo još, ali ćemo koristiti i naše ljude. Naizmenično, po mesec, dva, tri, kako ko bude mogao i hteo ići će na privremeni rad u Rusiju. Da firma počne živeti neki svoj život potrajaće to 4-5 godina, ali ima perspektivu“, ističe vlasnik Inmolda.

Radio Požega

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.