Igra svetlosti i boja, vitraži porodice Tošanić krase svetske metropole (VIDEO)

TRIPKOVA – Bakar, kalaj i staklo dovoljni su da Velimir Tošanić iz sela Tripkova kod Zlatibora, napravi magiju zvanu vitraž. Kaže da se oduvek divio staklu kao materijalu i svoju strast je pretvorio u posao za koji mnogi kažu da je između majstorluka i umetnosti. Danas radovi porodice Tošanić krase najluksuznije svetske građevine.

Umetnici za vitraž kažu da je slikanje svetlošću, a Velimir Tošanić iz zlatiborskog sela Tripkova, više od 30 godina stvara predmete insirisan igrom svetlosti i boja. Lampe, plafonjere, vaze, prozori, nema šta ovaj majstor nije uspeo da napravi tehnikom Tifani.

TIFFANY
Foto: ZooMUE

“Ovde sam postavio sve kako lampa treba da izgleda da bih mogao da je skinem sa kalupa ja morma da je uvijem u bakarnu žicu. Kad to sve odradim onda punim kalajem da dobije jake linije i to je nešto neverovatno čvrsto”, rekao je majstor Velimir Tošanić.

U porodičnoj radionici pronalazi mir i inspiraciju gde provede ceo dan sklapajući sitne staklene delove u svetlosni mozaik. Posebno mu je draga korona lampa iz perioda policijskog časa prošle godine.

“Sve vreme dok je trajao policijski čas do maja, ja sam ovde boravio i uspeo da završim lampu. Ona traži dosta vremena i ja sam je iz šale nazvao korona lampa”, dodaje Tošanić.

Kaže da ga je staklo uvek fasciniralo kao materijal, ali da nije ni slutio da će se time baviti. Sredinom 80ih kada je vodio Kulturno-umetničko društvo Sevojno u Nemačku naučio je ovaj zanat.

“Tamo sam proveo mesec dana u toj radionici i kad čovek uđe u tu materiju onda mu se I otvaraju razna vrata”, kaže Tošanić.

Staklo, bakarna folija i kalaj su njegovi osnovni pribor za rad, ali on voli da kombinuje različite tehnike.

Vitraži porodice Tošanić nalaze se u raznim svetskim metropolama, a jedan je završio u Putinovoj rezidenciji.

“Radili smo vitraž za hotel Baltička zvezda u Finskom zalivu kada je bilo 300 godina osnivanja Sankt Peterburga, kongresni centar u Rostovu, kao i veliki hotel na Crnom moru”, priseća se Tošanić.

Velimir planira da sa ćerkom i unukom pokrene likovnu koloniju koja će okupljati umetnike iz sveta, a time i vratiti život i omladinu u selo Tripkova.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.