Granični prelaz Gostun po evropskim standardima

PRIJEPOLJE – Umesto nekoliko kontejnera na ledini uz magistralni put Beograd – južni Jadran, granični prelaz između Srbije i Crne Gore u Gostunu uskoro će dobiti objekte i opremu po – evropskom uzoru i nestaće, gužvi i dugih kolona teretnjaka i automobila, posebno u turističkoj sezoni. Republičkim budžetom su predviđena sredstva za finansiranje izgradnje novog graničnog prelaza u iznosu od oko 770 miliona dinara, a radovi bi trebali da budu završini do kraja 2020. godine.

Na prostoru između sadašnjeg kontrolnog policijsko-carinskog punkta i motela “Luks” u Gostunu, izgradiće  prema projektu sedam ulazno-izlaznih traka za putnički i autobuski saobraćaj, četiri trake za kamione, po dve na ulazu i na izlazu. Pored toga prelaz će imati kamionske vage i na ulazu i na izlazu, kao i teretni terminal sa svim pratećim sadržajima. Ispod glavne nadstrešnice biće kontrolne kabine, objekat sa prostorijama za rad radnika svih državnih službi Uprave carina, Granične policije, Fito-sanitarne i Veternarske inspekcije. Projekat, takođe predviđa i prostor namenjen pratećim službama odnosno preduzećima za pružanje špediterskih usluga.

                                                  Foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Trenutno neimari užičkih Puteva izvode zemljane radove a priprema se i teren za izgradnju potpornog zida duž obale reke Lima. Kada radovi budu okončani Gostun će, konačno, dobiti moderan izgled, i savremen prelaz za cirkulaciju putnika i roba između Srbije i Crne Gore.

PP media

You may also like...