Gradonačelnica Užica: Nestabilna epidemiološka situacija na području grada, Krizni štab još nije odobrio nove mere

UŽICE – Gradonačelnica Jelena Raković Radivojević, govoreći u okviru tačke koja je naknadno uvrštena u dnevni red 12. skupštinskog zasedanja istakla je da je epidemiološka situacija u Zlatiborskom okrugu kao i na teritoriji grada Užica vrlo nestabilna i nesigurna.

“Danas smo pričali o svim podacima koje imamo u prethodnom periodu vezane za zauzetost kapaciteta Opšte bolnice Užice, koliko je zaraženih osoba u poslednjih 3 meseca, koliko traje novi pik epidemije sa delta sojem. Po svim pokazateljima koje imamo od Zavoda za javno zdravlje, od početka avgusta je došlo do povećanja negde oko 20 do 30 odsto u odnosu na broj testiranih osoba, od tih testiranih je 20 do 30 odsto bilo pozitivno, a već u septembru se taj broj povećao na 50 odsto od broja testiranih osoba. Na žalost kapaciteti Opšte Bolnice Užice se svakodnevno povećaju i oni svojom organizacijom podržavaju hospitalizaciju svih pacijenata koji zahtevaju bolničko lečenje, a na to su spremni i sve vreme rade kapaciteti privremene bolnice u Krčagovu kao i pojedina odeljenja Opšte bolnice Užice kao i infektivno odeljenje,”rekla je Raković Radivojević.

foto.grad uzice

Gradonačelnica je navela i da statistički podaci pokazuju da je do ovakve situacije došlo usled mutacije virusa ali i zastoja u vakcinaciji.

“Odlično smo krenuli sa imunizacijom imali smo na teritoriji grada oko 54 % vakcinisanog odraslog stanovništva, a onda je vakcinacija stala i upravo zbog toga smo došli u ovakvu situaciju. Treba da pokušamo da na sve moguće načine dodatno motivišemo naše sugrađane i da oni koji se nisu vakcinisali do sada prime vakcinu, a oni koji su primili dve doze odu da prime i treću. Takođe, važno je i da pokušamo na neki način da utičemo na populaciju do 25 godina, jer je uočeno da je tu najmanji broj vakcinisanih. Onog trenutka kada steknemo kolektivni imunitet, kada bude vakcinisanih od 75 do 80 odsto , plus onaj imunitet koji se stekne posle preležanog korona virusa biće sasvim dovoljno da se vratimo jednom normalnom životu,”poručila je Raković Radivojević.

Gradski štab za vanredne situacije grada Užica, doneo je 15. septembra odluku da zatraži saglasnost za dve vanredne mere od Republičkog kriznog štaba, Ministarstva zdravlja i Instituta Milan Jovanović Batut da bi smo sprečili širenje korona virusa u našem gradu. Prva se odnosi zabranu emitovanja muzike uživo u lokalima i kafićima u periodu od 23 do 6 časova, a druga da se rad objekata u kojima ima privatnih i javnih okupljanja rade do 21 sat. Odgovori još uvek nisu stigli, ali se po rečima gradonačelnice očekuju narednih dana.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.