Gojaznost sve učestalija kod dece (VIDEO)

ZLATIBOR – Prema istraživanjima, sve veći broj dece suočava se sa problemom gojaznosti. Na nasledne faktore ne može se preventivno uticati, ali se gojaznost može suzbiti pravilnim režimom ishrane, a podjednaku važnost ima i fizička aktivnost.

Moderna sredstva komunikacija, kao i generalni životni ritam u uslovima potrošačkog društva u značajnoj meri doprinose gojaznosti kod dece. Samo pet odsto slučajeva u vezi je sa ozbiljnim endokrinološkim i neurološkim problemima, a većinom su uzročnici fizička neaktivnost i nepravilna ishrana.

„Reč je o hiperkalorijskoj ishrani. Previše obroka, nekontrolisano unošenje grickalica, slatkiša, slatkih i energetskih napitaka. Često i preskaču doručak. Uz to ide i neaktivnost, sve više vremena deca provode uz računare, prema našim istraživanjima više od pet časova dnevno. Vreme koje provode pred ekranom mobilnih telefona ne može ni da se izračuna“, kaže Snežana Lešović, pedijatar-endokrinolog iz SB Čigota.

Važna je i uloga roditelja, koji često zbog poslovnih obaveza ne učestvuju u edukaciji dece u uzrastima kada se rizik od gojaznosti posebno javlja, a to su predškolski i adolescentski period.

„Ne može dete biti zatvoreno u sobi sa telefonom, često u zamračenoj prostoriji. Sve to dovodi do problema ne samo sa gojaznošću, već i sa psihičkim razvojem deteta, sa respiratornim i kardiovaskularnim sistemom… Neće biti krvnog suda u organizmu deteta koji neće biti oštećen ako je ono gojazno i ima višak masnog tkiva u telu“, dodaje Lešović.

I sama deca su često svesna problema i odlučuju se na programe za suzbijanje gojaznosti. Olakšavajući faktor im je to što su u društvu vršnjaka koji se suočavaju sa istim problemom.

„Pre svega sam se uključio u program Čigotica jer imam dijabetes tipa 1, koji podrazumeva insulinsku rezistenciju od četiri puta i želeo bih da smanjim kilažu. Verujem da će mi biti mnogo lakše, više sam aktivan i osećam se bolje, a primam i manje doze insulina“, kaže jedan od dečaka koji je učesnik Čigotica programa.

Osim najmanje sat vremena fiizčke aktivnosti dnevno, lekari kao ispravan životni ritam ističu ishranu od pet obroka, između kojih treba konzumirati samo vodu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.