Generalni štrajk u pribojskom FAP-u (video)

PRIBOJ-Zaposleni u Fabrici automobila Priboj stupili su danas u generalni štrajk zbog neizvesne dalje sudbine preduzeća posle propalih pregovora sa finskom kompanijom SISU i neisplaćenih zarada.

 fap strajkRadnicima FAP-a su od oktobra isplaćene samo dve plate,iako im je Vlada Srbije obećala da će im isplate biti isplaćivane u kontinuitetu,a duguje im se devet plata.

 

U generalni štrajk su ,po rečima predsednika Štrajkačkog odbora Miroslava Mrševića,stupili posle neuspelih pregovora u petak u Vladi Srbije.

 

Mršević ističe da je razlog štrajka pored obećane isplate zaostalih zarada i povezivanja radnog staža,neizvesna dalja sudbina FAP-a nakon 31.maja ove godine,kada prestaje zaštita od naplate poverioca.

 

„Do tog roka ne može da nam se nađe strateški partner,a tenderska komisija saopštila nam je da su zvanično pregovori sa finskom kompanijom SISU prekinuti.Kako nam je rečeno ključni razlog ne potpisivanja ugovora, pored nemogućnosti SISU da uposli 600 radnika,je taj što strano preduzeće ne može biti deo namenske industrije,a Finci su tražili da proizvode vozila za Vojsku Srbije“,kaže Mršević.

Mršević navodi da radnici traže i zaustavljanje otuđivanja imovine FAP-a na način kako je to urađeno sa industrijskom zonom i ustupanjem zgrade graničnoj policiji.

 

“Još uvek imamo imovine,pogone,zemljišta i inopotraživanja vredne pet milijardi dinara,pa tražimo da se prvo namire radnici uz otpremnine po zakonu koji je država donela,a ne da budemo izuzetak i ostanemo kratkih rukava“,ističe Mršević.

U pribojskom FAP-u zaposleno je 650 radnika,a u štrajku će ostati do ,kako kažu,ispunjenja njihovih zahteva.Novi sastanak u Vladi Srbije zakazan je za sutra.

 

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.