Festival „Zalet“ na Borovoj glavi

BOROVA GLAVA, ZLATIBOR – Umetnički festival „Zalet“ biće otvoren večeras u Galeriji „Kovačević“ na Borovoj glavi.

Ovogodišnje „Zlatiborsko art leto (Zalet)“ biće posvećeno desetogodišnjici smrti likovnog barda Božidara Kovačevića, a Festival će biti otvoren u 18 časova izložbom njegovih slika.

Zbog epidemije korona virusa u Srbiji jedna od organizatorki Slavenka Kovačević Tomić, rekla je da će biti preduzete sve zdravstvene mere kako bi posetioci bili bezbedni. Radionicu o pravljenju muzičkih instrumenata od raznih materijala sutra će držati akademski slikar Zoran Koki Aleksić.

Slikar Božidar Kovačević rođen je 27. oktobra 1934. godine na Borovoj Glavi na Zlatiboru. Osnovnu školu pohađao je u Dobroselici, a gimnaziju u Užicu, Beogradu i Kruševcu. Krajem pedesetih godina prošlog veka studirao je na Akademiji likovnih umetnosti, a diplomirao je 1961. godine. Postdiplomske studije završio kod Đorđa Andrejevića Kuna i Ljubice Cuce Sokić.

Početkom šezdesetih odlazi u Pariz na usavršavanje (1962. do 1964). Neko vreme boravio je u Njujorku gde je (tokom 1965. i 1966.) godine imao četiri velike grupne međunarodne izložbe. Tokom osamdesetih godina samostalno je izlagao u Kairu (1980), Frankfurtu (1981) i Minhenu (1982. i 1984). Kako se početkom osamdesetih opredelio za pejzaže, na njegovim slikama dominiraju predeli Zlatibora, Dunava, Đerdapa, Boke Kotorske, Dalmacije …

U rodnom mestu 1981. godine podiže svoju galeriju, po kojoj je bio poznat, (mali „umetnički grad“). Na tom prostoru od oko 900 m², ispunjenih autetničnom zlatiborskom arhitekturom, nalaze se izložbeni i radni prostori.

Izvor i foto Zlatiborpress

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.