Evropska noć istraživača i u Užicu

BEOGRAD – Evropska noć istraživača održaće se 27. i 28. septembra širom Srbije, najavili su organizatori na konferenciji za medije u EU info centru.

U Evropi će se ova manifestacija održati u 370 gradova.

Prvog dana manifestacije 27. septembra u svojevrsnoj naučnoj avanturi učestvovaće čak 29 gradova u Srbiji, a neki od gradova imaće program i dan kasnije.

noc, istrazivaca

Tanjug (Dragan Kujundžić)

U jubilarnom 10. izdanju evropska noć istraživača održaće se u najvećem broju gradova od kada se manifestacija održava.

Novi sad, Zrenjanin, Ub Kikinda, Šabac, Bečej, Inđija, Beograd, Niš, Kragujevac, Užice, Čačak, Mali Zvornik, Kruševac, Trstenik, Zaječar, Gornji Milanovac, Negotin, Knjaževac, Smederevo, Svilajnac, Ranovac, Despotovac, jagodina, Ćuprija, Pančevo, Novi Pazar i Leskovac biće mesta gde će odvijati naučne avanture.

Aleksandra Pavlović koordinatorka projekta ReFocus2.0 i redovna profesorka Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu navodi kako je za ovih 10 godina septembar postao važan mesec u naučnom kalendaru naše zemlje.

„Evropska noć istraživača je kroz nezaobilazno naučno druženje uspela da skrene pažnju društvene javnostima zanimljivosti i izazove koje nauka pruža, da promeni način gledanja na istraživače i naučnike, da pruži priliku kako deci, tako i odraslima, da dobiju odgovore na mnoga pitanja“ kazala je Pavlović.

Viša naučna saradnica Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu Aleksandra Divac Rankov kazala je da je manifestaciju Evropska noć istraživača za 10 godina posetilo pola miliona ljudi, od čega najviše školaraca.

„U svakom gradu smo dočekani sa radosnim iščekivanjem jer je Noć istraživača postala lepa tradicija“kazala je Divac Rankov.

Posetioci Evropske noći istraživača u Beogradu će saznati ko je odgovaran za sadašnje stanje naše planete, kao i kako da njenu budućnost učinimo zelenijom.

Zaljubljenici tehnologiju moći će da se upoznaju sa radom nesvakidašnje robotske ruke, ili da ispitaju bliže snopove svetlosti zahvaljujući kojima radi laserska harfa.

Najmlađim posetiocima biće upriličen lov na naučno blago, a nešto stariji će glasati Širom Srbije za naziv jedne vansolarne planete koju je Međunarodna solarna unija dodelila Srbiji na imenovanje.

Posetioci će imati priliku da učestvuju u radionici posvećenoj 5g mreži.

Niš priprema putovanje u prošlost uz raskošan istorijski nakit ili stare pozorišne plakate.

Tanjug

You may also like...