Država će pomoći agencijama da isplate putnike koji zbog kovida nisu realizovali putovanja

BEOGRAD-Ministarka turizma Tatjana Matić kaže da je realizovano više od 70 odsto zamenskih putovanja. Najavljuje da će biti doneta uredba kojom će se turističkim agencijama omogućiti da podignu vrlo povoljne kredite, kako bi mogle da izmire svoje obaveze prema klijentima.

Protekle letnje sezone turisti iz Srbije mogli su sa digitalnim sertifikatima nesmetano da putuju u svoju omiljenu destinaciju – Grčku, kao i u Tursku, Crnu Goru i Hrvatsku.Razgovor Ivane Tatomir Čkonjević sa Tatjanom Matić

Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, najmanje 70 odsto zamenskih vaučera je realizovano, a ne 50 odsto kako su pisali mediji. Još se ne zna kolika je vrednost nerealizovanih aranžmana.

Onima koji nisu uspeli da realizuju vaučere, turističke agencije moraće da vrate novac. Onima koje nisu likvidne u tome bi moglo da pomogne ministarstvo, koje sprema uredbu za tu namenu.

foto.zoomue

Tatjana Matić najavljuje da će se na taj način omogućiti agencijama da podignu kredite sa kamatom od 0,5 odsto i grejs periodom od dve godine.

Kako bi mogle da podignu ove kredite, agencije će morati da dokažu da je novac uplaćen njihovim inopartnerima, a ne korišćen u neke druge svrhe, napomenula je Matićeva. 

Ministarstvo sprema još dve uredbe – jedna će se odnositi na subvencije, odnosno davanje bankarskih garancija agencijama za polise koje su preduslov da dobiju licencu. Na osnovu licence se, zatim, dobijaju polise osiguranja, odakle se isplaćuje novac putnicima.

Treća uredba je zapravo izmena uredbe o zamenskim putovanjima.

Za koje zemlje će biti produžen rok za zamenska putovanja 

Ministarka Matić je razgovarala sa grčkim kolegom, koji je rekao da neće biti produžena njihova uredba o zamenskim putovanjima, koja je doneta na 18 meseci. To znači da građani Srbije koji nisu iskoristili vaučere, to neće moći da učine po isteku tih 18 meseci.

Rok za realizaciju vaučera za zemlje poput Italije, Francuske, Španije, Bugarske i Malte biće, međutim, produžen i moći će da se iskoriste i naredne godine, jer one nisu odobravale turistička putovanja, već samo esencijalna. 

foto.zoomue

„U Grčku se moglo putovati, svako ko je želeo mogao je, mnogi su iskoristili zamenske vaučere. Neki su otišli na druge destinacije. Ovog leta niste mogli da nađete let za Tursku koliko su bili puni čarter letovi. Moramo napraviti razliku između destinacija gde je bilo moguće putovati i gde nije. Produžićemo rok za zamenska putovanja u zemlje gde nisu priznavali naše sertifikate o vakcinaciji“, poručila je ministarka Matić.

Govoreći o zimskoj sezoni, Matićeva je rekla da će se o eventualnio novim merama u zimskim centrima razgovarati u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Izvor : RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.