Dom kulture Prijepolje domaćin centralne proslave Dana evropske baštine u Srbiji

PRIJEPOLJE-Centralna proslava Dana evropske baštine u Srbiji biće održana 1. oktobra u Domu kulture Prijepolju .

Dani evropske baštine su program Saveta Evrope i Evropske Komisije koji se u Srbiji organizuju od 2002. godine, a od 2003. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, od kada je naša zemlja pristupila Savetu Evrope.

Ministarstvo kulture i informisanja, kao koordinator ovog programa na nacionalnom nivou, objavljuje temu za tekuću godinu, kojom će program biti obeležen u Srbiji. Svake godine, izborom druge teme kojom se obeležava ova manifestacija, stavlja se u fokus određena vrsta nasleđa i problematika koja ga prati.
Ovogodišnja tema, prihvaćena na nivou cele Evrope, a kojoj smo se i mi priključili je  „Kulturno nasleđe za sve –  All inclusive“.
Dani evropske baštine su u svojoj osnovi uvek imali inkluzivnost, a događaji i aktivnosti koji se održavaju u 50 zemalja slavili su ne samo naše zajedničko nasleđe već i poštovanje naše različitosti. Istraživanje bogatog mozaika kultura u Evropi promoviše poverenje i razumevanje, podstiče veću toleranciju i promoviše razmišljanje izvan nacionalnih granica.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.