Digitalnom zadrugom do kupaca (VIDEO)

KOSJERIĆ – Kako bi se razvilo i unapredilo žensko preduzetništvo, u Kosjeriću je organizovana edukacija za 50 domaćica, dodeljeni su grantovi za nabavku opreme i osnovana je digitalna zadruga “Naša kooperativa” na kome će preduzetnice moći da predstave i promovišu svoje proizvode.

Osamnaestogodišnja Milica Jovanović je odlučila da živi na selu sa roditeljima i bavi se onim što voli, da kuva i sprema zimnicu. U projektu opštine je dobila sredstva za započinjanje posla koja će joj biti vetar u ledja.

„Imam sve na selu, sirove proizvode i plastenik i od toga mogu da pravim zimnicu i zašto da ne započenem nešto“, kaže Milica.

I nezaposlena Milka Maksimović čije domaćinstvo se više od 30 godina bavi pčelarstvom, rešila je da uzme stvar u svoje ruke, osnuje firmu i uz pomoć projekta pospeši proizvodnju.

Dobila sam električnu centrifugu i električni oklapač saća koji će mi ubrzati proces rada, jer sam do sada radila ručno“, kaže Milka.

Milica i Milka su dve od 50 zena koje učestvuju u projekutu opštine Kosjerić za unapređenje ženskog preduzetništva, a kojim im je obazbeđena im je edukacija, finansijski grantovi za nabavku opreme i marketing.

„Dvadeset žena je uspešno uradilo biznis planove i dobilo od 50 do 200 hiljada dinara za nabavku opreme. Mi sad radimo marketing i svu administrativnu pomoć im pružamo“, kaže Radovan Krsmanović, pomoćnik predsednika opštine Kosjerić.

U okviru projekta osnovana je intrnet zadruga „Naša kooperativa“ na kome se mogu naći proizvodi ovih domaćica. U narednom periodu one će biti  obučene da na sajtu same azuriraju svoje profile.

„Svi danas imaju internet kod kuće, mobilne i računare i sigurno će ljudi tako kupovati“, veruje Milica.

U dogledlno vreme, plan je i da celokupna tradicionalna proizvodnja iz kosjerskih sela bude predstavljena na portalu.

„Naš zadatak je da pomognemo da se viškovi sa poljoprivrednih gazdinstava predstave i tu smo konkurentni, ako budemo omasovili proizvodnju onda smo kap u moru. Za sada su dosta traženi proizvodi sa malih gazdinstava i hoćemo da ti proizvodi elektronskom zadrugom stignu do kupaca“, kaže Željko Sredić iz Udruženja Vesnik.

Ideja je, pre svega, da se lokalni proizvođači povežu sa lokalnim kupcima, jer ovaj kraj u kome je razvijen seoski i planinski turizam ima potencijale da otkupi sav višak proizvoda iz 27 kosjerskih sela.

 

You may also like...