Deca iz vrtića na Pori dočekala Lindu Vong (video)

UŽICE-Polaznici tek otvorenog dečjeg vrtića u Užicu  upoznali su „mamu“ iz daleke Kine po kojoj se njihovo odbranište i zove.

 Odbanište u naselju Pora, nedavno otvoreno, posetila je Linda Vong, Kineskinja, koja je Užicu poklonila 340.000 evra za završetak radova i opremanje ovog objekta. U znak zahvalosti prema donatorki i privarednoj grupaciji „Jihai“ čija je predsednica, Užičani su ovom vrtiću dali ime „Jihai Mama Vong“.

Klinci i klinceze teta – mami su priredili muzičko scenski svileno – čojani doček. Najpre su – dečaci sa okačenim mobilnim telefonima oko vrata, a devojčice sve sa lepezama i kineskim punđama – izveli tradicionalnu kinesku igru, a potom i srpska kola.

Ponešto naučenog od kineskog folklora možda će i biti korisno mališanima, premda će se ovde, reče gradonačelnik Petković, za mesec dana učiti kineski jezik i kultura. Mešoviti igrokaz Linda Vong je pratila u društvu generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića koji je i bio spona Užica i kineske industrijalke.

– Dirnuta sam što ste vrtiću dali moje ime. Neka ovaj objekat bude osnov za našu dalju saradnju – poručila je Kineskinja koja je u vrtić donela poklone – knjige na njenom jeziku. Kao i pretprošle godine, kada je počela saradnja „Jihai“ grupe i Užica, Linda Vong je u Užice dovela brojnu privrednu delegaciju, kako reče, da je upozna sa potencijalima Užica i mogućnostima ulaganja.

Blic

 Od Beograda do Pekinga je 7.415 kilometara, plus 201 kilometar od Užica. Najmanje toliko, s obzirom da dolaze iz raznih provincija, naši gosti su prešli da bi danas bili u Užicu. Kada je gospođa Vong pre dve godine pitala kako da pomogne Užicu, rečeno joj je da je potreban novac za završetak vrtića na Pori. Poklonila je 340.000, više nego što je trebalo, a taj višak ćemo uložiti u gradnju vrtića na Beloj Zemlji – kazao je Selaković.
Linda i Selaković, rekao je gradnačelnik Užica Tihomir Petković, postavili su užičko – kineski kamen temeljac koji će trajati večno. On je izrazio nadu da će gošću i prijatelje koje je dovela dočekati kao investitore koji će ulagati u privredu Užica.
Blic

You may also like...