Spomen ploča Sklavku ispred Gradske kuće (video)

UŽICE-Na novom platou ispred Gradske kuće na Dan grada otkrivena je spomen ploča prvom pomenutom Užičaninu Sklavku,po kome ovaj plato nosi ime,pozivajući se na najstarije pisano svedočanstvo o postojanju Užica.Spomen ploču otkrili su gradonačelnik Tihomir Petković i pomoćnica ministra kulture Aleksandra Fulgosi.

„Ovaj grad je za 688 godina njegove poznate istorije dao stotine velikana ,koji su ostavili pečat i u Užicu i u zemlji.Oni su ovde rođeni i živelči,ali samo je jedan bio prvi.Pre Sklavka ne znamo ni za koga da je  bio iz Užica i zato ovaj plato nosi njegovo ime“,rekao je gradonačelnik Tihomir Petković.

Akademik Ljubomir Simović pozivajući se na najstarije pisano svedočanstvo o postojanju Užica,dao je ideju da se plato ispred Gradske kuće nazove Sklavkov.

Ministarstvo kulture i informisanja podržalo je rekonstrukciju platoa u okviru konkursa „Gradovi u fokusu“.

„Veoma smo srećni što se ovaj projekat uspešno realizovao i mislim da će sa novim spomen obeležjem postati jedna od novih tačaka kulturnog identiteta građana Užica“,istakla je pomoćnica ministra kulture Aleksandra Fulgosi.

Na platou ispred Gradske kuće posađeno je i drvo prijateljstva u čast privrednika iz Kine koji su pomogli završetak vrtića na Pori.

Ispred Narodne biblioteke zasađeno je još četri drveta prijateljstva u čast gradova sa kojima je Užice pobratimljeno: ruski Kursk, slovenački Ljutomer, Veles iz Makedonije i grčka Veria.

 

 

You may also like...