Dani Rače ukraj Drine:Račanski pečat arhimandritu Savi Ristiću

BAJINA BAŠTA-U Bajinoj Bašti je održana 29. tradicionalna manifestacija „Dani Rače ukraj Drine“. Skoro tri decenije duga i prestižna manifestacija održava se u organizaciji Fondacije „Račanska baština”, sa zadatkom da izučava kulturno-istorijski značaj manastira Rača i prepisivačku delatnost njenih monaha. Duhovne svečanosti su organizovane u saradnji sa manastirom Rača i uz blagoslov episkopa žičkog Justina. Program manifestacije počeo je u galeriji Ustanove «Kultura» otvaranjem izložbe sa likovne akademije «Pljeskovo – Zelenika 2023». Svoje likovne radove su izložili: Elena Drobenkova, Ana Gačić, Vasa Dolovački, Slađan Ignjatović, Aleksandar Todić, Viktor Zubko, Goran Ekmeščić, Branimir Ćirović i Milovan Dagović Dago.

Foto.BB glas


Na otvaranju manifestacije predstavljen je i novi broj Račanskog zbornika koji sadrži i radove sa velikog naučnog skupa koji je u organizaciji Matice srpske bio deo programa ovogodišnje Ćirilične baštine. Na ovaj način se i formalno povezuju dve velike srpske i najveće bajinobaštanske kulturne manifestacije, prolećna „Ćirilična Baština“ i jesenji „Dani Rače“. Iste večeri u sali bioskopa održana je predstava – duodrama „Patrijarh Pavle – Biti čovek među ljudima i neljudima“. Ova predstava je rađena po tekstu Jovana Janjića, u režiji Milana Rusa, u izvođenju Milana Malbaše i Aleksandra Dunića, i ima za cilj da kroz umetnički izraz iskaže autentičnu reč blaženopočivšeg Patrijarha Pavla koji je veliki deo svog monaškog života proveo baš u manastiru Rača kod Bajine Bašte.

Drugog dana manifestacije u galeriji „Kultura“ je promovisan Zbornika Udruženja književnika „Kiprijan Račanin“ – “Kiprijanov kladenac 9“. Tom prilikom su dodeljene i nagrade i priznanja najboljim pesnicima sa literarnog konkursa. Prvu nagradi i „Zlatni kladenac“ dobio je Marko Bačanović, koji živi i radi u Varšavi, sa „Srebrni kladenac“ su dobili Jovan Bundalo iz Beograda i Pavle Zeljić iz Lipničkog Šora. Iste večeri u sali bioskopa održana je i projekcija filma „Sveti Jakov Tumanski“ koji osvetljava deo života ovog savremenog srpskog svetitelja.

Foto.BB glas


Posebnu pažnju imala je promocija knjige Dragiše Milosavljevića „Solotnik“ o srednjovekovnom zamku koji stražari na obroncima Tare u neposrednoj blizini Bajina Bašte. O knjizi su govorili Obrad Dodić i autor Dragiša Milosavljević.

Foto.BB glas

Poslednjeg dana manifestacije, u nedelju posle Svete liturgije u manastiru Rači, svečano je dodeljeno veliko priznanje – Račanski pečat arhimandritu Savi Ristiću. Fondacija „Račanska baština“ je odlučila da ovo priznanje napokon dobije jedan istinski Račanin i višedecenijski čuvar ove svetinje, nekadašnji iguman račanski, arhimandrit Sava Ristić, kao vredan i preduzimljiv omiljen je u narodu čitavog Račanskog kraja. U ovaj manastir on je došao još davne 1962. godine. Postao je iguman 1985. godine, a od 1997. godine je arhimandrit i starešina manastira Rače i tu dužnost je obavljao sve do 2016. godine. U manastiru Rača i na manastirskim imanjima na Kaluđerskim Barama preduzeo je gradnju i proširenje brojnih objekata, bio je domaćin Njegovoj svetosti patrijarhu Pavlu i brojnim uglednim zvanicama prilikom osveštavanja konaka, riznice i biblioteke u Rači, kao i naučnicima, književnicima i umetnicima od samog početka održavanja manifestacije „Dani Rače ukraj Drine“.
Velika je čast da se arhimandritu Savi dodeli Račanski pečat – istakao je iguman manastira Rača German, koji je tom prilikom, ispred manastira Rača dodelio arhimandritu Savi još jedno priznanje – naprsni krst.
U svojoj inspirativnoj besedi arhimandrit Sava se zahvalio na dodeli visokog priznanja, uz podsećanje kada je sa svojim duhovnim ocem, igumanom Hrizostomom, predano radio na izgradnji i održavanju manastirskih zdanja. Ideja o Danima Rače i obnovi skita Svetog Đorđa, nastala je mnogo ranije, pre nego što je manifestacija zaživela.

Foto.BB glas

Mnogo više bih se radovao ovom priznanju da smo uspeli da obnovimo skit Svetog Đorđa, ovu veliku svetinju, pa da se na tom mestu okupljamo povodom ovih svečanosti. Nadam se da ću i taj dan doživeti – istakao je arhimandrit Sava.
Na završnoj svečanosti ovogodišnjih „Dana Rače ukraj Drine“ dodeljeno je i još jedno značajno priznanje. Ispred Fondacije račanske baštine, Nikola Vasiljević je uručio posebnu zahvalnicu Blagojici Ristiću iz Rače „za očuvanje nasledstva račanskog kraja“. Tako je i ovaj vredni i dugogodišnji sakupljač i zapisivač, samouki hroničar, koji je imao i velikog udela u nastajanju manifestacije „Dani Rače ukraj Drine“, konačno dobio zasluženo priznanje.

O. Dodić,BB glas

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.