Dani moderne arhitekture u Užicu

UŽICE – Izložba “Savremena arhitektura Srbije 1968. godine“ otvorena je u Narodnom pozorištu , u okviru Dana moderne arhitekture u Užicu.

Izložbu „Savremena srpska arhitektura“  nastalu 1968. godine u salonu Muzeja savremene umetnosti po izboru arhitekte Mihajla Mitrovića u Užicu je priredila Akademija arhitekture Srbije. Prikazuje arhitektonska dela koja su sagrađena u Srbiji u periodu obnove zemlje do kraja šezdesetih godina 20. veka.
„Ona pokazuje da je za petnaest godina od razorene zemlje moguće doći do reprezentativnih galerija svetskih metropola i do priznanja svoje kulturne politike  po kojima je naša zemlja postala prepoznatiljiva u svetskoj arhitekturi. Fotografije građevina koje su na uvidu užičkoj publici sastavni su deo udžbenika savremene arhitekture Evrope, Severne Amerike i nekadašnjeg Sovjetskog Saveza“, rekao je arhitekta Duško Kuzović.
pozoriste izlozba1Među značajnim građevinama tog perioda je i Trg u Užicu.
„Arhitekta Mihajlo Mitrović, autor izložbe, govorio je tada da je lako graditi  veliku arhitekturu u Beogradu, ali  je vrlo teško sa takvim idejama prodreti u provincijsko blato i provincijski duh. Ipak ašlo se jedno mesto koje je otovrilo vrata novom duhu i na taj način uspelo da se upiše u svetske kulturne rubrike, a to je Užice“, istakao je Kuzović.
Izložba „Savremena arhitektura Srbije 1968.“ otvorena je do 15. aprila, a Dani moderne arhitekture u Užicu traju do kraja maja. 
ZooM
 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.