Čobanski dani u Kosjeriću (VIDEO)

KOSJERIĆ – U Kosjeriću su proteklog vikenda održani 39. Čobanski dani, turističko-kulturna manifestacija koja neguje izvorno narodno stvaralaštvo.

Sve je manje stada i čobana, ali mala varoš u Zapadnoj Srbiji otima od zaborava život srpskog seljaka, tradiciju i narodno stvaralaštvo. Svakog jula čuje se izvorna narodna pesma, trube, zašarene se nošnje, zamirišu jela, spremi se čobanski doručak i nalepši kolač od maline.

„Čobanski doručak je pržena paprika, sir, kajmak, proja“, priča Ljiljana Čvorović, dok Dara Ćaldović kaže da je za najlepši kolač od maline neophodno izabrati i najlepše plodove, sveže i ukusne.

Nadmeću se momci u čobanskim igrama, onim kojima su se njihovi preci zabavljali dok su terali stada po kosjerskim brdima: ko dalje baci kamen s ramena, ko dalje i više skoči, ko je jači u prevlačenju konopca i klička…

„Najbitnije je biti skočno eksplozivan, imati masu, trenirati“, priča Aleksandar Krajišnik koji se takmiči širom Srbije u ovim igrama.

„Igre su zanimljive, mi ih čuvamo od zaborava, samo bi trebalo povećati nagrade kako bi se omasovile“, dodaje Milan Blagojević.

Dok se čuje pesma iz vika dolinom Skrapeža i vije najlepše srpsko kolo izabere se i najlepša čobanica.

„Presrećna sam i iznenađena, a umem da radim dosta stvari koje su radile i naše bake, da heklam, kuvam, pletem“, hvali se najlepša čobanica, 16-ogodišnja Katarina Bošković iz Kosjerića.

Čobanski dani, manifestacija koja čuva izvorno narodno stvaralaštvo razvija se skoro četiri decenije, uporedo sa razvojem seoskog turizma u ovom kraju.

„Moramo dosta da radimo na tome da dostignemo društvenu svest koliko je važno da čuvamo narodnu tradiciju i koliko je važno da taj segment nematrerijalnog kulturnog blaga bude u fokusu turističke ponude naše destinacije“, kaže direktorka TO Kosjerić Snežana Joksimović.

Predsednik opštine Kosjerić kaže da zbog manifestacija koje se u isto vreme održavaju u okolini manji je broj turista nego što se očekivalo.

„Trudićemo se da manifestastaciju pomerimo sedam dana ranije ili sedam dana kasnije, videćemo kada je najbolje kako se ne bi preplitala sa drugim manifestacijama“, kaže Đokić.

U Kosjeriću se nadaju da će turista za iduću, jubilarnu 40. manifestaciju biti još više. Ove godine uspeli su da veliki broj Kineza zaintereseuju za običaje, tradiciju i igru ovog kraja.

You may also like...