Čajetina primer efikasnog upravljanja opštinskom imovinom

ČAJETINA-Projekat „Imovina lokalne samouprave – važna je karika lokalnog ekonomskog razvoja“ udružio je opštine Beočin, Šid i Sremski Karlovci,u želji da unaprede sistem upravljanja opštinskom imovinom i tako podstaknu svoj lokalni razvoj.

 

Ovaj projekat se realizuje u okviru EU Exchange 4 programa, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština. Projekat Evropske unije udružio je 3 sremske opštine – Beočin, Sremske Karlovce i Šid, u cilju bržeg lokalnog razvoja, a omogućavajući lokalnim samoupravama da postanu i vlasnici javne imovine kojom su do sada samo raspolagale, dok je vlasnik bila Republika Srbija.
 Vanesa Belkić, izvršni direktor NVO CenTriR, izjavila je da se projekat odnosi na uvođenje efikasnijeg modela upravljanja javnom imovinom u ovim opštinama.
Uzor i mentor je opština Čajetina, koja je pre nekoliko godina uspostavila već efikasan mehanizam upravljana opštinskom imovinom. U prethodom projektu koji je finasirala Evropska unija opština Čajetina je dobila softver za popis imovine i na taj način se kvalifikovala kao opština koja ima iskustva, rekla je Bojana Božanić, pomoćnica predsednika opštine Čajetina Ukupna vrednost projekta je 158.076 evra, od kojih je EU donirala 140.988 evra, a ostalih 10% sredstava obezbedila je opština Beočin, koja je i nosilac projetka.
 Šid i Sremski Karlovci izabrani su za partnere u ovom projektu zbog blizine i iskustva u popisu javne imovine, rekao je Bogdan Cvejić, predsednik opštine Beočin. Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj Opštine Šid radiće na ovom projektu. Do oktobra 2014 godine treba da se popiše je oko 50 objekata visokogradnje i oko 2600 niskogradnje samo na teritoriji opštine Šida, kojoj je ovo prvi put da partnerskim putem ostvari jedan od velikih ciljeva koje opština ima, rekao je Romko Papuga, načelnik opštinske uprave Šida.
Glavne aktivnosti na projektu su: formiranje posebe jedinice opštinske uprave za upravljanje imovinom u opštinama, edukacija zaposlenih u opštinskim upravama i javim preduzećima za efikasno upravljanje imovinom, nabavka računarske opreme i softvera za upravljanje imovinom, sakupljanje i provera podataka o opštinskoj imovini koja se popisuje, formiranje baze imovine i upis prava vlasništva nad popisanom imovinom u registar Republičke direkcije za imovinu. Period realizacije ovog projekta iznosi 12 meseci, a završava se u februaru 2015-te godine.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.