Brnabić: ZZJZ Užice biće PCR laboratorija za korona virus

BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić izjavila je da kao društvo ulazimo u jesen mnogo spremniji nego što smo bili do pre nekoliko meseci i da je danas počeo obilazak postojećih 22 PCR laboratorije širom Srbije za korona virus, kao i devet lokacija za moguće nove laboratorije.Među njima je i Zavod za javno zdravlje Užice.

„Želimo da se još bolje spremimo za jesenji i zimski talas korona virusa“, rekla je Brnabić na konferenciji za medije.

“ Te lokacije nisu sve potvrđene, već treba da vidimo da li je tu moguće da obučimo ljude i kupimo svu potrebnu opremu „, dodala je ona.

Zavod za Javno zdravlje Užice
Foto: ZooMUE

Kaže da je potrebna još jedna laboratorija u Beogradu i to u okviru Gradskog zavoda za javno zdravlje i Batuta, zatim to su zavodi za javno zdravlje u Šapcu, Užicu, Kruševcu, Zaječaru i Vranju.

Tu je i Medicinski fakultet u Kragujevcu i biće otvorena još jedna laboratorija u Kosovskoj Mitrovici.

“ Ovo je rezultat plana koje smo usvojili kao krizni štab u okviru priprema za jesen i zimu i radne grupe za koordinaciju rada mikrobioloških laboratorija koju je formirala vlada, i tu imamo ukupno 33 osobe koje će u naredna četiri dana obići 30 lokacija širom Srbje. U ponedeljak će radna grupa uraditi analizu prikupljenih podakata i preporučiti mere za podizanje kapaciteta postojećih i otvaranje novih kovid PCR laboratorija. Podižiemo kapacitete za PCR testiranje što je ključ borbe protiv korona virusa“,naglasila je Brnabićeva.

Tanjug

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.