Biološka prerada otpadnih voda u Zlakusi (VIDEO)

ZLAKUSA, UŽICE – Osim što je Zlakusa kod Užica jedno od najuređenijih sela u Srbiji, ono teži da postane i ekološko selo, pa su i problem fekalne kanalizacije rešili jedinstvenim biološkim uređajem za preradu otpadnih voda. 

Sistem kao što je biološki uređaj u Zlakusi je jedini na teritoriji Užica izgrađen 2011. godine, napredniji i bolji od mehaničkih.

„Ubace se bakterije i mešaju se sa vazduhom stvarajući povoljne uslove za prečišćavanje. Voda koja ide u Đetinju, čista je kao biser. Otpad bi trebalo da se izbacuje na poseban ventil i on je čist humus, pa može da koristi, naprimer, onima koji proizvode cveće, dakle, može da bude komercijalan“, kaže predsednik MZ Zlakusa Velimir Šunjevarić.

Za ovih sedam godina uređaj je jednom pražnjen, a sami meštani ga održavaju u očekivanju da ga preuzme gradski „Vodovod“.

„Potrebno je još uložiti sredstava da bi oni iz baze kontrolisali njegov rad“, dodaje Šunjevarić.

Na ovaj uređaj je sa pet kilometara kanalizacionog voda povezano 110 domaćinstava, što je oko 90 odsto domaćinstava Zlakuse, bez visoke zone, koja će biti priključena kada finansijska sredstva to dozvole.

Zlakusa je selo poznato po grnčariji i lončarima, seoskom turizmu, mnogobrojnim etno udruženjima, ali i po inicijativi da postane ekološko.

Tako je nedavno, Zlakusa ponela titulu drugog najbolje uređenog sela u Srbiji u kategoriji do 1000 stanovnika na manifestaciji „Susreti sela 2019.“, a  Šunjevariću je pripala zlatna medalja za višegodišnji doprinos na sveukupnom razvoju sela, pre svega u zaštiti životne sredine o kojoj brinu i  međunarodni eko kampovi koji se organizuju već deset godina u selu.

„O tome brine udruženje „Zavičaj“ koje organizuje kamp u koji dolaze volonteri iz drugih zemalja, ali ja sam za to da se meštani brinu o ekologiji“, dodaje Šunjevarić.

Kako bi selo bilo još uređenije i možda zaslužilo i zlatnu medalju, u Zlakusi nastavljaju sa projektima, pa je u planu izgradnja Doma kulture i trim staze duž reke Đetinje.

You may also like...