Bez udruživanja nema konkurentnosti malih poljoprivrednih proizvođača (video)

ARILJE-Priključivanjem Srbije Evropskoj uniji konkurentski pritisak na male poljoprivredne proizvođače biće veliki i jedino rešenje za ovaj problem je uduživanje ,koje će dovesti do zajedničkog nastupa na tržištu i povećanju kvaliteta proizvoda i kapaciteta,zaključeno je na današnjem sastanku Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji u Arilju.

U Srbiji trenutno postoji 630.000 poljoprivrednih gazdinstava od kojih većina ne poseduju više od 5 hektara zemljišta i samo 1350 zadruga.

“U ovom trenutku mali proizvođači uglavnom su prepušteni sami sebi,ali država će doneti mere kojima će im pružiti podršku koja će biti na jasno dogovorenim i dugoročnim principima.Paralelno ćemo pomagati i lokalne prerađivače kako bi se uspostavio fer odnos između proizvođača i otkupljivača,uz otklanjanje administrativnih prepreka”,izjavio je za ZOOMUE  pomoćnik ministra poljoprivrede Dragan Mirković posle sastanka.

 

Mirković je najavio da će već naredne godine proizvođači znati koje vidove pomoći od države mogu da dobiju,jer je u pripremi izmena Zakona o podsticajima.

“Mreža za ruralni razvoj će biti uključena kao deo Nacionalnog kopmiteta za sprovođenje IPA programa.Sektor za ruralni razvoj je predao Briselu zahtev za akreditaciju mera tehničke pomoći,pa se nadam da ćemo vrlo brzo uspostaviti saradnju koja je bila prekinuta izvestan period”,rekao je Mirković .

 

Direktor zadruge Agro eko voće iz Arilja Božo Joković ističe za ZOOMUE da su Ariljci prešli i na viši nivo uduživanja osnivanjem Nacionalnog društva za voćarsku proizvodnju “Naše voće Srbija” ,u kome je uključeno 11 regija Istočne i Centralne Srbije ,u cilju podizanja voćarske proizvodnje i plasmana.

 

“Mi smo shvatili značaj uduživanja,a od države očekujemo obezbeđivanje prerađivačkih i skladišnih kapaciteta,kako bi proizvođači bili vlasnici svog proizvoda do krajnjeg momenta prodaje.Za to su nam potrebne zadruge i uduženja”,kaže Joković .

 

Zaključci sa današnjeg sastanka Radne grupe Nacionalnog konventa o EU u Arilju biće prosleđeni pregovaračkoj grupi Vlade Republike Srbije koja vodi pregovore o priključivanju Evropskoj uniji.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.