Bez dogovora malinara i hladnjačara (VIDEO)

UŽICE-Hladnjačari i malinari  nisu danas postigli dogovor na sastanku koji je organizovala Privredna komora Srbije u Užicu,pa najavljuju radikalizaciju protesta i u ostalim gradovima Zlatiborskog okruga.

„Ako država ne interveniše i ne uključi se u rešavanje problema ,imaćemo proteste.A tada bojim se da ne proključa cela Srbija“,rekao je posle sastanka Milan Radojičić iz ariljskog Vilameta.

Borko Pavić iz Saveza srpske maline ističe da hladnjačari nisu hteli da govore o ceni maline.

„Razgovor je bio krajnje poražavajući za nas malinare.Stalno su se pozivali na slobodno tržište.Mi sami ovaj problem ne možemo da rešimo,tako da se protesti nastavljaju ,a malinari iz Prijepolja traže i ostavku ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“,naglašava Pavić.

Rade Ljubojević ,vlasnik hladnjače i kompanije Sirogojno company rekao je da ove godine zalihe maline,kojih ima prema proceni od 25 do 30 hiljada tona, prave problem u određivanju otkupne cene maline .

„Zbog toga je preporuka malinarima da moraju praviti ugovore sa vlasnicima hladnjača kod kojih predaju malinu,jer svaka hladnjača ima svoju cenu koja zavisi od zaliha i pozicija na tržištu“,naglasio je Ljubojević.

Iz Privredne komore Srbije poručili su malinarima da oni ne određuju cenu,ali da su tu da utiču na uslove na tržištu i da se informacije što kvalitetnije raspoređuju između svih učesnika u tržišnoj utakmici.

„Smatramo da Nacionalni savet za malinu treba da donese strateški dokument koji bi opredelio dalje pravce rada u državi kada je proizvodnja maline u pitanju ,koja je važan izvozni proizvod Srbije“,rekao je  direktor Sektora privrede PKS Veljko Jovanović.

Jovanović je rekao i da je prošle godine Srbija uvezla 10000 tona maline iz Bosne i Hercegovine.

Malinari užičkog i prijepoljskog kraja još uvek blokiraju magistralni put Prijepolje-Bijelo Polje tražeći da akontna cena maline bude 180 dinara.

You may also like...