Bezperspektivnost glavni razlog migracije ljudi iz Srbije

UŽICE-Procene su da godišnje Srbiju napusti od 15 do 40 000 ljudi,a glavni razlog je bezperspektivnost  rečeno je na sastanku u organizaciji  kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografsku i populacionu politiku, Geografskog fakulteta u Beogradu i grada Užica  na temu „Ispitivanje stavova i namera stanovništva o preseljenju i utvrđivanju uticaja migracija na demografsko starenje u cilju formulisanja preporuka za kreiranje mera populacione politike“.

Danica Šantić sa Geografskog fakulteta istakla je da u Srbiji nedostaju registri stanovništva i da se radi na unapređenju migracione statistike.

„Migracioni trend je u porastu u svim opštinama u Srbiji.Zbog toga smo mi od sredine marta počeli realizaciju projekta u kome učestvuju Užice,Leskovac,Zrenjanin i Zaječar.Cilj je da se dođe do mera kako lokalna samouprava i država da pomognu stanovništvu i odgovore na njihove potrebe ,kako bi se smanjio odliv stanovništva u druge zemlje“ ,rekla je Šantićeva koja je i rukovodilac projekta.

Ona je najavila da će od 16.aprila studenti Geografskog fakulteta raditi ankete i intervjue  sa građanima lokalnih samouprava koje učestvuju u projektu o tome koji su razlozi zbog kojih razmišljaju da napuste zemlju.

Projekat traje do 15.aprila kada će se javnosti saopštini rezultati ,a predložene mere biće predstavljene i Vladi Republike Srbije ,koja treba da da podršku rešavanju jednog od gorućih pitanja savremenog života u Srbiji,zaključila je Šantićeva.

 

You may also like...