Turneja Slobodne zone: Hit film „Trougao tuge“ u bioskopima širom Srbije

Prolećna filmska turneja, koja će besplatno predstaviti sedam najzapaženijih ostvarenja sa prošlogodišnjeg festivala Slobodna zona, uključujući i veliki svetski hit „Trougao tuge“, biće održana od 20. marta do 20 juna u preko 50 mesta u Srbiji, najavili su organizatori. 

Turneja počinje u Centru za kulturu Brus, a obići će i Užice, Rumu, Kanjižu, Golubac, Kraljevo, Aleksinac, Bačku Palanku, Bečej, Boljevac, Bor, Futog, Irig, Ivanjicu, Mokrin, Kosjerić… 
Prvi put ove godine u kalendaru turneje naći će se i mesta Opovo, Guča i Rudnik. 

Turneja Slobodne zone predstavlja jedan od najvećih projekata decentralizacije filmskog sadržaja u zemlji, čiji je cilj razvoj i negovanje filmske publike i van velikih kulturnih centara. 

U skladu s tim, skoro od početka postojanja festivala – koji se krajem godine održava u Beogradu, Novom Sadu i Nišu – deo festivalskih filmova dolazi i pred gledaoce u manjim sredinama, čime bivaju oplemenjeni za vrhunski filmski sadržaj i užitak gledanja pokretnih slika na velikom platnu.

Na repertoaru je sedam filmova, među kojima i pobednik Kanskog festivala i osvajač  četiri evropska Oskara, „Trougao tuge“ švedskog autora Rubena Estlunda, britka satira o krahu zapadne civilizacije. 

Hrvatski glumac Zlatko Burić, koji tumači ruskog oligarha Dimitrija i koji je otvorio 18. Filmski festival Slobodna zona u novembru, osvojio je nagradu Evropske filmske akademije za najboljeg evropskog glumca, a film je nagrađen i za najbolje ostvarenje, režiju i scenario.

Na turneji će biti prikazani i neki od pobednika 18. festivala Slobodna zona održanog prošlog novembra: najbolji angažovani film međunarodne selekcije „Utama“ i najbollji film selekcije „Prva dva koraka““ Ljubav, nemačke marke i smrt“.“

Utama“ Alehandra Loajse Grisija je igrani film o starijem paru bolivijskih starosedelaca koji se suočavaju sa surovim uslovima života, a „Ljubav, nemačke marke i smrt“ je filmski dokumentarni esej o nemačkoj i turskoj muzici u režiji Džema Kaje.

Euronews Srbija

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.