70 godina KUD-a Prvi partizan (VIDEO)

UŽICE – Najstarije kuluturno umetničko društvo u Užicu, „Prvi partizan“ ove godine slavi 70 godina postojanja. Koncertima dečijih folklornih ansambala i škola folklora, kao i svečanim koncertom, obeležili su ovaj veliki jubilej. Na tom koncertu nastupilo je i više od 60 bivših igrača ovog društva.

Oni koji godinama ne igraju aktivno u društvu poželeli su da jubilej proslave na sceni sa svojim prijateljima, ali i publikom. Vlastimir Veljović, koji je igrao sredinom 80-tih godina, kaže da je narodna, tadicionalna muzika, igra i pevanje, nešto sa čim se živi.

I ovog puta publika je uživala u Kalajdžijskom oru, Igrama centralne Srbije, okoline Gnjilana, Šokačkim igrama… Uz pripremni i izvođački ansambl, publika je posebno aplauzima nagradila tri generacije bivših igrača.

Svi oni koji su nekada, ali i oni koji sada aktivno igraju, slažu se u jednom. Važno je što svojim radom, pre svega čuvaju našu tradiciju od zaborava, ali za sve njih najvažnije je druženje.

Priču o stvaranju kulturno umetničkog društva, započeli su poratne 1948. Godine, sindikalci Prvog partizana. Osnovali su dramsku, likovnu, muzičku i folklornu sekciju, čije je koreografije publika videla u skoro čitavoj Evropi, ali i dalekoj Australiji.

Za svoj rad, tokom proteklih sedam decenija, društvo i njegovi članovi, dobili su brojne nagrade Saveza amatera Srbije, Kulturno prosvetne zajednice i drugih organizacija. Posledanja je stiglau oktobru od svog Užica – Plaketa Grada.

You may also like...