Veća sredstva za podsticaj zapošljavanja

UŽICE-Grad Užice i Nacionalna služba za zapošljavanje ove godine izdvojili su 18,5 miliona dinara za podršku zapošljavanja.Danas su uručeni ugovori realizovanih programa i mera aktivne politike zapošljavanja po potpisanom sporazumu između grada i Nacionalne službe za zapošljavanje.

samozaposljavanje2„U partnerskom odnosu Grada Užica i užičke Nacionalne službe učinili smo sve u poslednje dve godine u skladu sa mogućnostima da značajno uvećamo iznos sredstava koji je podrška za nova radna mesta.Prošle godine zajednički je uloženo 14, 4 miliona dinara ,a ove godine grad je izdvojio 11 miliona dinara ,a Nacionalna služba 7,5 miliona dinara za podršku zapošljavanju“, rekao je gradonačelnik Tihomir Petković na svečanoj dodeli ugovora.

Član Gradskog veća za socijalnu politiku Vidoje Drndarević  istakao je  da je grad podržao sa dva miliona dinara  10  projekata za samozapošljavanje  sa po 180 000 dinara, od kojih pet za omladinsko preduzetništvo,kao i jedan projekat za samozapošljavanje osobe sa invaliditetom u iznosu od 200 000 dinara.

„Za subvencije privatnim  poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta predvideli smo 1,9 miliona dinara . Sredstva su u visini od 150 000 dinara po jednom nezaposlenom ,odnosno 180 000 za osobe sa invaliditetom.Za obavljanje stručne prakse iznosi su od 12 do 16 000 dinara u zavisnosti od stručne spreme .Za javne radove konkurisala su javna preduzeća i ustanove i po ovoj meri biće angažovano 67 lica od kojih 16 osoba sa invaliditetom u trajanju od tri do četiri meseca“, rekao je Drndarević.

samozaposljavanje 1 Direktorka užičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Zorica Milošević istakla je da je u prošloj godini došlo do smanjenja broja mladih nezaposlenih lica zahvaljujući stručnoj praksi,posle koje su dobili zaposlenje u firmama u kojima su je obavljali.

„Podršku od grada imaće 58 lica za stručnu praksu plus još 30 preko sredstava Nacionalne službe za zapošljavanje .Za otvaranje novih radnih mesta za teže zapošljive kategorije pored 12 subvencija preko grada, Nacionalna služba finansirala je još 25 poslodavaca, a za javne radove 89 lica od kojih 67 lica uz podršku grada“,istakla je Miloševićeva.

Plan je da se ovim merama ukupno obuhvati 150 lica.

ZooM

You may also like...