Otvoreno „Naše zeleno polje“ (VIDEO)

SEVOJNO – U Sevojnu je danas zvanično otvoreno Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „Naše zeleno polje“ čiji je osnivač Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize, a koje zapošljava pet osoba sa invaliditetom na neodređeno vreme.

Preduzeće se bavi sušenjem voća, kapacitet sušare je 1000 kilograma svežeg voća, a paletu proizvoda čine čips od jabuke, musli od maline, jagode i crvene ribizle, sušena šljiva, kajsija, višnja, kruška i jabuka u obliku kriške.

„Cilj nam je implementaicja HACCP standarda i povećanje tržišta, a profit ćemo investirati  ne samo u proširenje kapaciteta, već i u nova zapošljavanja. Mi smo preuzeli na sebe obavezu i da radnike preduzeća „Budućnost“ koje je do pre dve godine zapošljavalo do 50 osoba sa invaliditetom u budućnosti radno reintegrišemo na poslovima sušenja voća ili na nekoj drugoj delatnosti, pošto imamo mogućnost da ih više registrujemo“, rekao je direktor preduzeća Čedomir Cicović.

Neophodna oprema za rad preduzeća nabavljena je uz podršku Turske agencije za razvoj i saradnju – TIKA koja je izvojila oko 20 hiljada evra.

„Impresionirana sam kako sve izgleda, doprinos koji smo mi dali je mali, a nadam se da ćete vi sa vašim trudom napredovati puno. Svim projektima koje realizujemo želimo da damo dopinos razvoju odnosa naše dve zemlje“, poručila je savetnica predsednika TIKE iz Ankare Keman Ozdemir podsećajući da je TIKA za deset godina od kada postoji kancelarija u Beogradu relizovala 260 projekta.

Od ideje do osnivanja ovog preduzeća prošlo je skoro tri godine, a završen je i uz podršku Ministarstva pravde,  Evropske unije i grada Užica.

„Grad Užice je još pre tri godine prepoznao važnost postojanja ovakvog preduzeća i potpomaže njegov razvoj subvencionisanjem zakupa prostora i dela fiksnih zarada. Pet osoba sa invaliditetom je zaposleno i nadam se da će uz našu pomoć i prijatelja iz TIKE taj broj u budućnosti biti i veći“, rekao je zamenik gradonačelnika Užica Ivan Stanisavljevnić.

Ovo socijalno preduzeće je jedino ove vrste na teritoriji Zlatiborskog okruga i sredstva za izradu pakovanja, kupovinu sirovine ili dobijanje sertifikata obezbeđuje Udruženje koje je neprofitno.  Prvi uzorci su upakovani i spremni da budu ponuđeni tržištu, a za sada će to biti čips od jabuka sa cimetom, suva šljiva i specijalitet musli od crvenog voća.

Plan je da se u ovoj godini obezbedi kontinuitet proizvodnje, maloprodajna paleta proizvoda i da kroz projekte ili donatorske programe sušara obezbedi HACCP standard.

 

You may also like...