Muzejske priče u Noći muzeja

UŽICE-Aktivnosti projekta „Muzejske priče“, čije sprovođenje kofinansira Evropska unija sredstvima namenjenim Programu prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine  biće predstavljene tokom manifestacije „Noć muzeja“ koja se odžava u više gradova Srbije i BiH.

Ovaj nacionalni kulturni događaj poslužio je kao prilika za predstavljanje Mreže muzeja prekogranične oblasti, formirane od strane 11 muzeja iz dve države pod okriljem projekta „Muzejske priče“, i to 6 muzeja u BiH (Historijski muzej BiH, Olimpijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Muzej Vijećnica, Umjetnička galerija BiH) i 5 ustanova iz Srbije (Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Narodni muzej Užice, Zavičajni muzej Priboj, Muzej Prijepolje).

Uspostavljena Mreža muzeja u narednom periodu će realizovati aktivnosti usmerene ka jačanju međusobne dugoročne saradnje kroz razmjenu iskustava, ideja i pronalaženje rešenja za zajedničke probleme ustanova kulture sa obe strane granice.

U skladu s navedenim, jedna od prvih aktivnosti Mreže jeste zajednička promocija svih Programa koje će navedeni muzeji prezentovati posetiocima tokom manifestacije Noć muzeja, u cilju povećanja vidljivosti rada muzeja, unapređenja kapaciteta, poboljšanja saradnje i jačanja pozicije ovih institucija na tržištu kulturnog turizma.

„Noć muzeja“ predstavlja jedinstven kulturni spektakl koji se ove godine održava 16. put u više od 120 gradova širom sveta. Tim povodom će sve muzejske, galerijske i kulturno-istorijske institucije otvoriti svoja vrata za posetioce i organizovati manifestacije kojima će obeležiti ovaj značajan datum, nudeći bogat program  iz različitih segmenata kulture i umetnosti sa željom da se ožive uspomene na ljude, događaje i mjesta koja zauzimaju ključne uloge u istoriji.

Projekat „Muzejske priče“ partnerski realizuju grad Sarajevo, Historijski muzej BiH, Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice i Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, u periodu od 18 meseci počev od januara 2019. godine, sa ciljem jačanja kulturnog identiteta Srbije i Bosne i Hercegovine kroz podršku radu muzeja prekograničnog područja kao čuvara istorijskog i kulturnog nasleđa i tradicije.

You may also like...