ZZJZ :Manje nematoda u vodi

 

UŽICE – Zavod za javno zdravlje saopštio je da je na osnovu poslednjih rezultata uzorkovanja ,voda za piće u Užicu bezbedna za upotrebu.

 

 Bakteriološka i fizičko-hemijska ispitivanja vode za piće iz gradske mreže i iz rezervoara čiste vode sa postrojenja uzorkovane 20.03.2014. godine su usaglašena sa Pravilnikom o 
higijenskoj ispravnosti vode za piće („Sl. list SRJ“, br. 42/98). Biološka ispitivanja vode za piće uzorkovane istog dana ukazuju na prisustvo slobodno – živećih Nematoda u značajno manjem broju i to 10-70% u odnosu na uzorke od 18.03.2014.godine. 
 Nije uočeno prisustvo crevnih protozoa, Entamaeba sp. i Giardia sp., kao i jaja, larvenih oblika i adulta humano-patogenih helminata. Prisustvo slobodno – živećih Nematoda nemaju veći zdravstveni značaj (prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji). 
 Ovakav nalaz je pokazatelj loših sanitarno – higijenskih uslova na postrojenju i rezervoarima, 
kao i neadekvatnog tretmana i dezinfekcije vode. Prema tome postoji neophodnost dodatnih 
aktivnosti u tretmanu prečišćavanja i dezinfekcije vode za piće, a što je obaveza JKP „Vodovod“ Užice. To podrazumeva poboljšanje tehničko – tehnološkog postupka na postrojenju za preradu vode sa posebnim akcentom na postupak filtriranja i primenu jačeg dezinfekcionog sredstva. 
 Preliminarni rezultati ispitivanja uzoraka vode za piće uzetih 24.03.2014. godine ukazuju da je nastvaljen trend pada broja individua Nematoda u odnosu na uzorke od 20.03.2014. godine,saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje. 

ZooM 
 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.