Zorica Đoković: Priznanja od kolega nemaju cenu (VIDEO)

UŽICE – Priznanje za dopisnika godine, u izboru Udruženja sportskih novinara Srbije, pripalo je Zorici Đoković, novinarki iz Užica. Dugogodišnjoj dopisnici „Sportskog žunala“ ovo je druga nagrada od ljudi iz struke, s obzirom da je pre sedam godina dobila priznanje „Branka Prelević“ za doprinos ženskom sportskom novinarstvu.

Priznanja koja dolaze od kolega uvek su posebna i nemaju cenu, kaže Zorica, dodajući da bi bez dopisnika velike medijske kuće teže funkcionisale.

„U prilici smo da sarađujemo sa velikim medijskim kućama, npr. može neko pratiti NBA ligu, ali će uvek nekoga zanimati da čuje šta je to Sloboda uradila u nekoj od svojih utakmica“, kaže Zorica koja se, osim novinarskog i komentatorskog posla, neretko prihvata i mikrofona u ulozi oficijalnog spikera na sportskim događajima.

Dopisnici moraju da poznaju sve sportove, a često se ni ne bave samo sportskim temama. Sve to uglavnom prate niska primanja, ali entuzijazam u takvim trenucima igra ključnu ulogu.

„Kada bih rekla koja je to cifra na mesečnom nivou, mnogi bi me proglasili ludom. Možda i jesam, ali ja to volim“, dodaje ona.

I posle tri decenije u ovom poslu i dalje se suočava sa određenim predrasudama po pitanju pola.

„Nije isto kada sa fudbala izveštava muškarac, jer često ćete na račun ženskog novinara čuti primedbe tipa „Šta ona zna o fudbalu?““, ističe Zorica.

foto.privatna arhiva

Radila je u svim vrstama medija, jer smatra da se osnove novinarske pismenosti moraju steći u pisanom mediju. Kao najdraži, ipak, ističe period proveden na radiju.

„Posebno mi drag rad na noćnom programu Radija 31. U pitanju je „Noć sporta“, koja je počinjala posle odbojkaške utakmice uveče, a često završavala pred jutarnji program. U takvim emisijama razvija se posebna veza sa slušaocim“, zaključuje Zorica.

Smatra da su moderne tehnologije sa sobom donele brojne prednosti, ali su isto tako dovele do toga da je brzina postala prioritet u odnosu na proveru plasirane informacije. Misli da dobar novinar ne mora sve da zna, ali da mora da zna ko je taj koji zna.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.